SÉRÜLÉS
2016. november 11. írta: Hajdú Éva

SÉRÜLÉS

 

bennetomalu.jpg

"Ez soha nem rólam szólt, hanem a játékosokról,
akik elszenvedték." 

(Dr. Bennet Omalu)



A film címe CONCUSSION, vagyis agyrázkódás, megrázkódtatás.
Magyarul SÉRÜLÉS címen fut a film. Maga a sztori tényleg fergeteges, persze, hogy nem bírták ki Will Smith-ék, hogy meg ne csinálják a filmet. Én meg nem bírom ki, hogy ne írjak róla.

 

 

 

 

ser.jpg


(Bal oldalon a doktort alakító Will Smith, középen a főszereplő, jobb oldalon a film rendezője, Peter Landesman )

A képen középen, szívemet melengető széles mosolyával a nigériai bevándorló, Dr. Bennet Omalu, aki patológusként dolgozik, és fontos álma, hogy megkapja az amerikai állampolgárságot. Egyik munkanapján megkapja boncolásra a híres játékos, Mike Webster hulláját. És hát Mike Webster nagy szerencséje Omalu doktor, aki észreveszi azt, amit rajta kívül más nem lát.

A halott agyán nincsenek arra utaló jelek, hogy megőrült volna, márpedig Mike Webster elveszítette az eszét, legalább is mindenki ezt hitte, hajléktalanként tengette életét. Hogyan lehet az, hogy az agyán nincsenek elmeháborodásra utaló jelek? Akkor mi történt vele? Bennet Omalu  keresi az összefüggéseket, és meg is találja. Persze ne gondoljuk, hogy támogatják ebben, mert olyan vizsgálatokat kér, ami a patológiai intézetnek túl sok kiadást jelent, de hát őt nem lehet leállítani!

Amit talál, az megbolygatja az egész országot! Kiderül, hogy több játékos is hasonló tünetekről számol be, de senki nem törődik velük.

Korai Alzheimerrel, depresszióval, vagy demenciával magyarázták állapotukat és halálukat. Omalu bebizonyította, hogy az emberi agy nem bír ki annyi ütést oly hosszú távon, amit ezek a játékosok kapnak a küzdőtéren.  Vagyis az amerikai foci életveszélyes? Be kell szüntetni? Ez lehetetlen, hiszen hatalmas pénzekről van szó: inkább iskolákat zárnak be, de a hatalmas stadionoknak meg kell épülniük! Egész Amerika őrjöng ezért a fociért! A kis nigériai ebbe nyúl bele!

Omalut és orvostársait el akarják hallgattatni. Főnökét, az intézet igazgatóját sokrendbeli csalással gyanúsítják, megfosztják igazgatói székétől. Úgy tűnik, végleg elhallgattatják őket.

seru.jpg

Azonban eltelik három év, amikor a Liga egyik vezetője is öngyilkos lesz, mert azt hiszi, megőrült, hallucinál, megijed, szóval öngyilkos lesz ő is. Újabb halálesete annak, aki a vezetőségben is ott ül, aki fiatalon híres játékosként kezdte. Ezt már nem könnyű elhallgatni.
Végre meghallgatják Omalut, és megtörténik, ami lehetetlennek látszik: elismerik az agyrázkódás veszélyeit. Mintegy ötezer játékos ad be keresetet beperelve a Ligát, mert a sportág veszélyeit elhallgatták. Állítólag a játékosoknak kb. 28%-a veszélyeztetett a maradandó sérülések miatti agykárosodásban.

Omalunak, akit elismernek, szaftos állást ajánlanak Washingtonban. Az ajánlatot visszautasítja, marad a munka, és a családközpontú hétköznapok világában. Álma teljesül. 2015. februárjában megkapja az amerikai állampolgárságot.

A film egyik katartikus pillanata a számomra, amikor a Liga egyik befolyásos tagjának Omalu csak ezzel érvel:

Mondd el az igazat! Mondd el az igazat!

A háttérben feleségek, akik elveszítik a férjeiket, anyák a gyerekeiket, gyerekek az apukájukat. Omalu szerint tudniuk kell, hogy egy betegség okozta a halálukat, nem ők tehetnek a súlyos tünetekről!

A kisember, a doktor nagy próbája, hogy elhallgat-e. Mert ha beszél, lehet, hogy soha nem kaphatja meg az állampolgárságot, lehet, hogy sehol nem fog munkát kapni, és el kell hagynia Amerikát, miközben legfontosabb számára, hogy egy szabad országban élhessen és születhessenek meg a gyerekei. Sokat kockáztat. Tudja, hogy el kell mondani az igazságot, amit a Liga elhallgat. Végül nem a kis nigériait perelik be emberek ezrei, hanem a fociligát, mert elhallgatta előlük az igazságot.

smith.jpg
Will Smith-szel, aki a filmben alakítja a doktor szerepét.

Vajon a mi életünkben is ott van ez a próba? Ez a kockázat? Biztos vagyok benne, hogy igen. Családi mediátorként, mentális edzőként mással sem találkozom, mint azzal a nagy, mégis hétköznapi kérdéssel:

mi a fontos nekünk, és vajon mit teszünk érte? Ki tudunk-e tartani az értékeink mellett, vagy feladjuk olcsóbb dolgokért, ahogy az amerikai futball vezetői elhallgatták a súlyos egészségügyi veszélyeket, és ezzel emberek halálát okozták, pénzért, hatalomért. Mi a fontos nekem, és vajon mit teszek érte? Ki tudunk-e tartani az értékeink mellett?

Hadd meséljek el egy történetet, egy hete mesélte el nekem egy édesapa. A harmadik gyermeke zűrös középiskolás volt. A négy évet hat év alatt végezte el. A születésekor volt már két tizenéves testvére. Az édesanya volt a szigorú, ő tartotta az irányt. Az édesapa így mondta: „Én voltam a villámhárító.” Ő simította el a szálakat. Gyakran mondogatta a feleségének, hogy türelmesnek kell lenni a gyerekkel, tovább kell őt szeretni, tovább kell neki tanítani még sok-sok mindent. Tartsunk ki mellette, és legyünk türelmesek –mondogatta az édesapa. Munkájuk meghozta a gyümölcsöt. A fiú szakmát tanult, jó a kapcsolata a testvéreivel. Amikor Pesten nem tudott megélni, fogta magát, kiment Angliába, ahova meghívja a családot. Együtt akarnak lenni. Élete rendeződött, van munkája, megélhetése, családja. Mert a szülei kitartottak egy igazság mellett. Hogy a gyerekük értékes akkor is, ha bukdácsol.

Szerintetek van nagyobb kockáztatás annál, mint hogy családot alapítunk, és a sok nehézség, és sok egyéni különbözőség ellenére kitartunk egymás mellett? Megtanulunk változni, lemondani dolgokról, tanulunk adni és elfogadni? És főleg kitartani egymás mellett? Tanulunk beszélgetni? Ki- és elmondani érzéseinket, vágyainkat, terveinket? Meg tudjuk otthon mindezt osztani valakivel? Egymással? Mert erre van a család.  Van ennél nagyobb kockázat?

Szerintetek megéri kockáztatni? Ez volt a kérdés Omalu doktor és a mi életünkben is:

Mi a fontos nekem, és vajon mit teszek érte?
Ki tudok-e tartani az értékeim mellett?

 

omalu.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6711948483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása