A DÁNOK BOLDOGSÁGA MAGYAR KÖNTÖSBEN
2016. december 05. írta: Hajdú Éva

A DÁNOK BOLDOGSÁGA MAGYAR KÖNTÖSBEN

hygge.jpg
A Berliner Zeitung-ot olvasgatom néha (ez egy újság), hogy maradék kis német nyelvtudásomat életben tartsam. Nadehát! Egy olyan cikket találtam, ami mellett nem tudok elmenni. 2016-ban, szóval frissen készült egy felmérés, amely szerint a dánok a legboldogabb emberek az egész világon.

Összesen 157 országot hasonlítottak össze az alábbi kérdések alapján:
1. Az ország GDP-je?
2. Az egészséges életmód lehetőségei?
3. Milyen a társas kapcsolataid támogató ereje (család, barátok, rokonok)?
4. Korrupció mértéke?
5. Mennyire dönthetsz szabadon, vagy rád erőltetett helyzetek irányítják inkább az életedet? 
6. Anyagiak: tudsz félretenni? Hogyan?
7. Hétköznapok pozitív élhetősége: szórakozás, pihenés, lazítás lehetőségei.
8. Hétköznapok negatív jelenségei: harag, szorongás, félelem, szomorúság, indulat megjelenése. 

Szóval a dánok a világelsők. A németeké a 16. hely.
Szerbia: 86. hely.
Románia: 71.
Szlovénia: 63. hely.
Franciaország: 32.
Angolok: 23. hely.
Ausztria: 12. hely.
Magyarország: 91. helyen végzett.
Második helyen Svájc áll. 
Íme a cikk,  amit  kicsit rövidítettem.

 

A dán meghittség. Miért van nagy szükségünk nekünk is a Hygge-re?

A dánok a világ legboldogabb nemzete. Hogyan csinálják ezt? Biztosan nem a jó időjárás és a sok napsütés az oka. Akkor mi? Ők így nevezik: Hygge. Ez meg mi? Valahogy úgy lehet elképzelni a Hygge-életérzést, hogy miközben kint tombol a vihar, bent gőzölög a forró tea, az asztalon  gyertya ég, a szobában itt-ott újságok, könyvek szétszórva, a kényelmes kanapén ülnek kedves barátaink, ismerőseink, vagy az összegyűlt család. Ami különös: ezt a képet ne vasárnapra képzeljük el, hanem hétfőn, délután öt órakor.

gyegytyaty.jpg

 

A teljes meghittség ünnepe

Ez egy életfelfogás, ami a teljes meghittséget ünnepli. Ami fontos, hogy az ünneplés  nem csak bizonyos ünnepnapokon vagy vasárnapokon, vagy szombatokon létezik, hanem a hétköznapokon is. De nem csak az után, hogy egy projektet teljesítettünk, mindent kivasaltunk, és az adóbevallást is beadtuk.

A dán boldogságkutató, Meik Wiking írja Hygge: az életérzés, ami boldoggá tesz című nem rég megjelent könyvében: 

Úgy is megfogalmazzák ezt az életérzést, mint: „a belső élet művészete, a lélek meghittsége, minden zavaró tényező teljes kizárása,
a megnyugtató dolgok jelenléte.”

Túl ezoterikusan hangzik? Amiről ez szól, az a hangulat, az atmoszféra, az élmény. Wiking ezt írja erről:

„Arról szól, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel. Otthonosan érezzük magunkat.
A biztonságérzetről szól.
Ez egy olyan hely, ahol nem kell állandó készenlétben lenned."



tyagy.jpg

 

 

Visszavonulás a privát szféránkba

Amikor kívül dúl a bizonytalanság, az idegeskedés, akkor különösen fontos ez. A Hygge szó a norvég nyelvből származik, jelentése: jó közérzet, jóllét. Pontosítsuk, mit jelent ez a gyakorlatban:

 

Otthon

Otthonosság-együttlét talán azért fontos a skandinávoknak, mert kívül gyakran hideg van, és zord az idő. De a skandináv embereknek mindig is fontos volt, hogy otthonossá  formálják az otthonukat. A dánoknak ez az otthonias életérzés a boldogság alapja. Ellentétben más országokkal, a dánok a társas életet otthon élik inkább, nem annyira éttermekben, bárokban és kávézókban.

„Igen, a dánok szeretik a dizájnt, és ha belépsz egy dán lakásba, rögtön feltűnik, mintha egy újság lakberendező fotóját látnád a valóságban –folytatja Wiking a könyvében. Valószínűleg az sem véletlen, hogy az Ikea Skandináviából származik.

 

gygy.jpg 

 

Társaság, közösség

A társas élet a Hygge-életérzés kulcseleme. Wiking szerint:

 

 

 

 

 

„A legfontosabb boldogságforrás a szociális kapcsolatainkban rejlik.”

A dánoknak más a fontossági sorrend, mint a németeknek. A dánok már el is hagyják munkahelyüket, amikor ötöt üt az óra. Négykor a gyerekek hazamehetnek, legkésőbb ötkor, és otthon elkezdenek készülni a vacsorára.

Cathy Strongman, aki férjével és lányával költözött Londonból Koppenhágába,  írja a Guardian nevű neves újságban: „Ha hétvégén dolgozol, ezt a dánok hülyeségnek tartják. Az a véleményük, hogy a nap végén a családoknak szükségük van együtt tölteni az idejüket, hogy együtt játszhassanak, és együtt étkezhessenek. Minden egyes nap végén. És ez működik.”

 

 

Meleg fény

Ez is a Hygge- életérzés része. Gyertyák nélkül nem létezik a Hygge. A dánok 28%-a minden nap gyújt gyertyát. Németországra ez inkább csak az adventi hétvégékre igaz. A dánok évente hat kiló gyertyaviaszt használnak fel. Ez a legtöbb Európában. Szinte szobai világításnak használják. A fénycső világítást borzalmasnak találják.

 

Wiking, Meik: Hygge. Az életérzés, ami boldoggá tesz című könyv borítója.
Így jelent meg Németországban.

 

Kiadós ételek, kávé, sütik


Akit igazán érdekel a Hygge-érzés, hagyja figyelmen kívül az egészséges ételeket! Egy Hygge-asztalon megtalálható mindenféle tejszínes torta, sokféle sütemény és  kávé. A dánok dupla annyi édességet fogyasztanak (8,2 kilót fejenként évente), mint az átlag európai (4,2 kiló fejenként évente).  Kiadós ételek, húsfogások, egytálételek tartoznak a Hygge-asztalra. Sok húst, kávét, édességet fogyasztanak, hogy kényeztessék magukat. (Ha esetleg nem esett le a tantusz: a hangsúly nem az étel zsírossága, hanem a kényeztetés. )

 

gyer1.jpg

 

Hanyagul, kényelmesen, melegben

A Hygge-érzés nem lehetséges, ha az ember fagyoskodik. „Fontos, hogy mind a négy évszakot ugyanolyan napnak  éljük meg.” – állítja Wiking. És ide tartozik a fontos kiegészítő, a sál.

 

 

 

Ha valaki most azt gondolja, hogy az egész egy pár ikeás teamécsesről szól, és arról, hogy negyed órára félreteszi a mobilját, akkor nem érti még az egészet. Az otthonosságot nem lehet csak úgy felvenni, mint egy norvég pulcsit. Ezt érezni kell.

Itt a cikk vége.

Amikor először elolvastam, azonnal arra gondoltam, hogy „gyerünk, tegyél ki gyorsan egy gyertyát!” 
(Meg is tettem. Egészen magával vitt engem ez a dán, már-már pimasz boldogság-egyszerűség. Szóval esténként a gyertyák égnek, ragaszkodom hozzá...)

Nem gondolom, hogy ez az egész nincs összefüggésben a pénzzel. A napi anyagi biztonságérzettel. Az anyagi tervezhetőség nyugalmával, valamiféle anyagi háttérrel. A létbizonytalanság felőröl. Előttem nem magyar életérzés, hogy eldobom a munkát délután ötkor, és rohanok haza, hogy boldog lehessek.

Akkor legyintsünk az egészre? Szerintem hiba lenne. A magyar ugyanis eléggé konfliktus gerjesztő. Sajnos ez van. A  nehéz, kiszámíthatatlan körülmények az embereket mindig is képesek egymás ellen összeugrasztani. Ne hagyjuk ezt!!

Itt, Magyarországon nem tudom megvalósítani pont azt, pont úgy, ahogyan a dánok. Nem is kell!  VUCA világban élünk. Volatile, Uncertain, Complex, Ambigious. Magyarul: 

Gyorsan változó, bizonytalan, minden mindenre hatással van,
és könnyen félreérthető , kétértelmű világ ez.

 

Ebben a VUCA világban nem erre van szükségünk?
(1) Otthonra, ami meleg, bensőséges, ami tetszik azoknak, akik haza járnak oda?

(2) Ahol vannak hétköznapi örömök és ünnepek? Ahol nem csak karácsonykor ünnepeljük egymást, hanem a hétköznapokban is?

(3) Családra? Ami egy sziget? Ahol lehet BESZÉLGETNI, MERT egyenlőek vagyunk, mindenki érzése+véleménye+terve+vágya egyformán FONTOS? 

(4) Építő társaságra? Ahol lazíthatunk? Ahol nem kell megfelelni sem egymásnak, sem feszítő kötelezettségeknek?

A cikk legvégén ezt olvassuk:

„Az otthonosságot nem lehet csak úgy felvenni, mint egy norvég pulcsit.
Ezt érezni kell.”

Micimackót egyszer megkérdezte a Malacka:
- Hogyan kell betűzni azt, hogy „szeretet”?
- Nem lehet betűzni, azt érezni kell –válaszolta a Micimackó.

Érzik a családodban, hogy szereted őket?
Érzed, hogy szeretve vagy?
Van közösséged, ahol tudsz adni, de kapni is? 
Mert úgy látszik, ez a legfontosabb a boldogsághoz...
És ehhez nem (csak) pénz kell.
Hanem TE és ÉN. Mi. Mindenki. 

 

„Nincs semmi új a nap alatt.”
(Prédikátor könyve 1,9)

 Az eredeti cikk itt található:

http://www.berliner-zeitung.de/gesundheit/daenische-gemuetlichkeit-warum-wir-gerade-jetzt-mehr--hygge--brauchen-25170120


nevjegykartya.jpg
CSALÁDI MEDIÁCIÓ: konfliktushelyzetben.
MENTÁLIS EDZÉS (coaching): 
Egyedül vagyok, társat szeretnék. Nem értjük meg egymást mostanában a társammal. Túl sokat dolgozom, kevés idő jut a családomra, mégis úgy érzem, nem jutok előre egy tapodtat sem. Nem vagyok elégedett a jelenlegi munkámmal. Semmire sincs időm mostanában. Több örömet szeretnék érezni a munkámban. Borzasztó főnököm van, lassan már aludni sem tudok tőle, de a munkára szükségem van. Szeretném megtalálni a nekem való munkát. Túl sok a stressz az életemben. Nem jövök ki a beosztottaimmal, nem azt csinálják, amit elvárok tőlük, és ettől feszült vagyok. Többet is ki lehetne hozni a vállalkozásomból, valahogy mégsem megy.
“A coaching olyan művészet, amely egy másik ember teljesítményének,
tanulásának és fejlődésének elősegítésével foglalkozik.” (M. Downey)

Mobil: 06 30 83 44 644

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6312024703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása