Tanulmány: Megoldások nincsenek konfliktusok nélkül!   
2017. május 29. írta: Hajdú Éva

Tanulmány: Megoldások nincsenek konfliktusok nélkül!  

gyerek.jpg

 

A hétvégén egy darabot láttam a TabulArt Szobaszínházban. Témája egy 16 éves fiú, aki börtönbe kerül lövöldözés miatt. Az alkotók nem csak ezt feszegetik, hanem az idáig vezető utat is. Milyen az a környezet, ahonnan elindul egy fiatalember, és gyilkos válik belőle. Nem bántam meg, hogy elmentem. Az alkotók nem kerülgették a valódi okokat. Miféle és mennyi álarcot kell felhúzni az életben már egy fiatalnak is, hogy elfogadják, hogy értékeljék? Aztán úgy is kiderül, hogy ő, maga az ember valójában senkit nem érdekel. Álarcból meg nem tudsz eleget felhúzni! Ha örökösen mások elvárásainak akarsz megfelelni, nem fog menni álarcok nélkül. Nagy szívás álarcosbálba járni. A kérdés ez: ki mered-e alakítani  a saját értékeidet?

Ezért is írtam erről egy novellát saját élményből.

A TabulArt darab egy gondolatát idézem, nem szó szerint : Szíven lőttelek? És te hányszor engem?  (Szavakkal.)

A szónak, a beszédnek hatalma van. A jónak is, meg a rossznak is. Mennyire könnyű nem figyelni erre. Ez az egyik vírus, ami terjed a kapcsolatokban, főleg a családok fizetik meg ennek az árát. A vezetőképzés szakirodalomban is megjelenik, mert sok vezető általában letojja, hogy mit okoznak azzal, ha nem figyelnek oda a szavuk hatására. A képességet „A MÁSOKRA GYAKOROLT HATÁS MENEDZSELÉSÉNEK” nevezték el. Mit mondok és hogyan? Ezzel a vezető, a szülő pozitív hatást érhet el. Ha akar.

Egy hete a Pécsi Nemzeti Színházban láttam A PÁRNAEMBER című darabot, melyben egy író folyamatosan olvassa fel testvérének az írásait, amik tele vannak gyilkosságokkal. A rendőrség egyszer csak elfogja mindkettőjüket, és rájuk bizonyítanak gyilkosságokat. Az írót sem mentik fel a szavai hatása miatt, és a gyilkosságokat elkövető testvérét sem, aki kivitelezi, amit bátyja megírt. Ő csak azt tette, amit hallott...

Vajon te és én a szavainkkal milyen hatást adunk egymásnak?

Mind a két darab szerint sem lehet büntetlenül csinálni, ha nem figyelünk erre.

Fontos idézet következik:

 

 „A figyelmi aktusok kiindulópontja  nem más, mint az érzelmi intelligencia, mert az agy felépítésének szintjén elhomályosul az érzelem és a figyelem közötti választóvonal.

A figyelemért és az érzésért felelős idegi áramköreink nemcsak sokféle átfedésben állnak, hanem az idegpályákon is osztoznak egymással, nem beszélve a köztük zajló interakciókról.”


(D. Goleman, Fókusz, 249.o.)

 

Igen! Ezért nem mindegy, hogy felelős emberek templomokban, iskolákban mit tanítanak az érzelmekről!

 

A harag megélése is olyan fontos, mint a szeretet.

 

A harag az önvédelem egy része! Megjelenik érzelmi és értelmi síkon egyaránt: mind a kettővel meg kell tanulnunk bánni, irányítani, határokat felállítani, megismerni benne magunkat!

Fájó szívvel hallgatom keresztény testvéreimet néha, vagy hallottam régen előadásokat is erről, hogy „az érzelmek veszélyesek”, meg hogy „a keresztény ember nem haragudhat.”  Veszélyes tanítások ezek! Az ember haragszik, mert az ember érez.

Van ilyen egyáltalán, hogy egy ember nem érez haragot? Mekkora kamu ez szerintem! Én ezt nem hiszem el. Nem tudom elhinni. Az őszinte kérdés ez:  a megjelenő érzést, a haragot hogyan élem meg? Olyan ez, mint a fuvallat. Erős, de múlik. Ha teszek érte! És, ha véletlenül még van önbecsülésünk, akkor bizony tanulunk belőle. Elsősorban MAGUNKRÓL: milyen vagyok,mint haragvó ember?

Óh, mekkora tanítás van a harag érzésében és értésében! Minden érzés mellett van egy értés. Te milyen értést teszel a harag érzése mellé? Ez a valódi, tudományos, és számomra biblikus kérdés is.

Micsoda érzelmekkel teli téma ez! A TabulArt előadása után csak ültem némán. Nem is tudom, mikor éreztem ilyet utoljára. De szerencsére nem kellett azonnal felállni. Nem is tudtam volna.

Azt mondják: "MONDJ MINDEN NAP VALAMI JÓT VALAKIRŐL!" Nincsenek rám szorulva, de jót mondok róluk: Gratulálok a TabulArt darab művészeinek és minden láthatatlannak, akik lehetővé tették a darab létrejöttét, számomra piszkosul színvonalas volt!  

Igen, szörnyű járvány tizedeli kapcsolatainkat. A figyelem hiánya. Az empátia hiánya. A szeretet hiánya. Az érzések őszinte megélésének hiánya!!! Ha MINDEN NAP  nem figyelünk egymásra, ha nem tápláljuk beszéd által az egymás iránti szeretetünket, akkor minden el fog múlni, és meg fog keseredni. Aztán családok, akik megkapták az élettől mind azt, amire vágytak, széthullnak a szemem-szemünk láttára, mert elfeledkeznek a legfontosabbról: az egymásra figyelésről, az egymásnak mondott szavak hatalmáról, az elfogadásról, az empátiáról.

Tanulság? Annyira egyszerű: CSAK SZERESS! SZERESD A CSALÁDODAT MINDEN NAP. HOGY ŐK IS ÉREZZÉK! Ezért írtam meg ezt a tanulmányt:

Tanulmány: Megoldások nincsenek konfliktusok nélkül!
Ingyenesen letölthető (.pdf) innen.

 Az álarcokról szóló novellám itt: 
http://jokepubeszelgetesek.blog.hu/2017/05/29/divat_321

A valódi empátiáról itt: 
CSALÁD: GYAKORLAT ÉS LÁZADÁS (TANULMÁNY):
http://jokepubeszelgetesek.hu/wp-content/uploads/2017/04/tanulmany.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8112548295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.