Az út
2018. július 04. írta: Hajdú Éva

Az út

 woodland-656969_340.jpg

Számomra érdekes jelenség, amivel összefutok újra és újra. Házaspároktól hallom, de egyéni fejlesztésre érkezőktől is a határozottság kérdését. Mitől válik ez kérdéssé?

Elmondják embereim, hogy életük számos helyzetében magabiztosnak, határozottnak érzik-tekintik magukat. Azonban vannak helyzetek, amikor nem képesek hozni ezt a formájukat. Például párkapcsolatukban. Vagy amikor az ember nem jön ki a testvérével vagy más családtagjával. A tesóval, családtaggal való konfliktushelyzet talán mindannyiunknak nagyon érzékeny életérzés. Sokan elvesztik ilyenkor magabiztosságukat. Kérdésük, mit kezdjenek ezzel? Kérdésük: most magabiztos vagyok vagy sem?

Amikor tisztázunk pár élethelyzetet, azzal szoktam találkozni, hogy embereim nem tévednek. Amikor határozottnak érzik magukat, úgy is viselkednek. Azonban el tudjuk veszíteni ezt a hozzáállásunkat. Miért?

A válasz: a fejlődés! Elfelejtjük, talán senki nem is tanította meg velünk, hogy egész életünkön át építjük magunkat. Vagy nem. Tehát építkezünk. Vagy nem.

Így van ez a magabiztossággal, a határozottsággal, az erős önbecsülésünkkel is.

Mind a három jelentésében benne van, hogy értékesnek tartjuk magunkat.

Az értékesség tudatot vajon mennyire tartjuk szem előtt belenevelni a gyerekbe?

Meg magunkba?

Hogy a saját értékesség tudatunk miért fontos?

Azért, mert ha értékes akarok lenni – akkor értékes elveket választok – így értékes döntéseim születhetnek.

1) ÉRTÉKES VAGYOK – 2)ÉRTÉKES alapelveim VANNAK – 3)ÉRTÉKES DÖNTÉSEIM SZÜLETHETNEK.

Ha a szüleim megtanították nekem, hogy szeretet adjuk is, meg kapjuk is, és hogy én egy értékes nő vagyok, akkor olyan férfi után vágyom, aki értékel. Nem pedig leértékel. Értitek miért fontos, hogy az értékesség tudatodat NE VESZÍTSD EL? Sokan szörnyű kapcsolatban élnek, rekednek benne. Hagyják, hogy mások bántsák őket. Ilyenkor fokozatosan elveszítjük magabiztosságunkat, önbecsülésünket!

Egy jó tanács: ha félsz belemenni egy érzékeny konfliktusba, akkor RENDEZD belül a soraidat, rendezd az értékességtudatodat, magabiztossá tedd magad, húzd ki magad és EZUTÁN: menj bele a feladatba. Meglátod, hogy ha nehéz is lesz, de nem fogod eredménytelennek, tehetetlennek, elnyomottnak érezni magadat. De ezt gyakorolnod kell!

 bridge-19513_340.jpg

„AKINEK ERŐS AZ ÖNBECSÜLÉSE, ANNAK NEM SZEGIK KEDVÉT A KUDARCOK, A NEGATÍV VISSZAJELZÉSEK ÉS BÍRÁLATOK, VAGY HA MÉGIS, GYORSAN TALPRA ÁLLNAK.” (G. Kohlrieser) 

A magabiztosság-határoztosság-önbecsülés a fejlődésünk alapja. ALAP, MELYRE ÉPÍTHETED A DÖNTÉSEIDET, AZ ELVEIDET.  BIZTOS PONTOK az életben. Belső biztonságérzetet adnak, hogy meg tudom oldani a feladataimat. Hogy fel tudok állni. Hogy tudok javítani, ha kell.

Ha értékesnek tartom magam, akkor nem fogom magam tönkre tenni olyanok miatt, akik nem építenek engem, hanem kizsigerelnek. Ha értékesnek tartom magam, akkor megválogatom a barátaimat. És főleg megválogatom, hogy kivel élem le az életemet!

A határozottságod-magabiztosságod, erős önbecsülésed a személyiséged fontos része. Jó alap, amire építkezhetsz tovább.

Szóval ez nem úgy van, hogy „na, én határozott vagyok és kész, dőlhetek hátra, háváj van”, hanem folyton dolgod van vele. Vagy egyre erősebb, vagy egyre gyengébb lehet az önbecsülésed.

 
„Az erős önbecsüléssel bíró emberek képesek elfogadni mind erősségeiket, mind korlátaikat, és közben tisztelik önmagukat, és megőrzik azt az érzést, hogy értékesek.”
(G. Kohlrieser, Túszok a tárgyalóasztalnál, 273.o.)

 

Hát, ez egy nagyon komoly meló, legalábbis az én életemben. Ez nem magától van. Te is kellesz hozzá! Az életutunk tele van gödrökkel. Szép tájakkal. Mindenféle nehézséggel. Örömmel is. Elbukunk. Megsérülünk. Gyakran hónapokra. Vannak, akik évekig dekkolnak egy helyben. De mindig fel lehet állni, menni tovább. Ezért fontos, hogy bízz magadban, tápláld erős önbecsülésedet! Szóval ne cicózz: NE HAGYD MAGAD, KÜZDJ MAGADDAL, NE MÁSSAL. ÉS MENJ TOVÁBB!

Na? Értékes vagy?

Köszi a figyelmedet!
he_1.jpg
Hajdú Éva 
egyéni, párkapcsolati coach

"AZ ÉLET ŐSZINTE MŰFAJ."


 Fotók: Pixabay!
Az érzésekről itt olvashatsz: http://jokepubeszelgetesek.blog.hu/2018/07/04/egyensuly_114

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr114092799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.