MI AZ ÉLET? HÁT EZ!
2018. szeptember 24. írta: Hajdú Éva

MI AZ ÉLET? HÁT EZ!

antelope-canyon-1128815_340.jpg

"NEM AZ GYŐZ, AKI JOBBAN TUD,
HANEM AZ, AKI JOBBAN KÜZD!"

 

Ez az idézet a 21. század egyik legfontosabb tudományos eredményéről szól. Amennyire tudományos, annyira hétköznapian emberi. 
Sokáig az volt  a vélemény a tudományban, hogy az ember sorsát az határozza meg, amit kapott. Amin változtatni nem lehet.

Ilyen a genetikai állományunk, ami apukáéból és anyukáéból adódik össze. Itt van még a temperamentum és az adottságaink. Ennyi. Ezzel lehet zsonglőrködni.

Vagyis: nincs operaénekes adottságom. Hiába szeretnék, nem fogok Aida-t áriázni a milánói Scala színpadán. Sajna. Mert nem kaptam hozzá lehetőséget. Nincs meg ez az adottságom. Ahogy kedves ismerősöm mondta: ő pedig a büdös életben nem lesz szupermodell. Ő túl alacsony.
Temperamentum: Alapbeállítottság. Ez sem változik. Befelé forduló vagyok és energikus. Nem szeretek lassítani és nem szeretek elől állni. Jól kezelni lehet. De felülírni NEM!

Több, mint 100 évvel ezelőttig azt hitte a tudomány, hogy ez minden. Ez a három dönti el a sorsodat. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz.

A genetikai összességed, a temperamentumod, az adottságod az alap.
Erre lehet építkezni.
Az építkezéshez, az életépítéshez három munkaeszközünk van: a tapasztalás, a gyakorlás, és az egyéni erőfeszítések. 

A mai kor emberére ennek az ellenkezője jellemző: GYORSAN, KÖNNYEN, SEMMIT. 
A tapasztalás, a gyakorlás, az egyéni erőfeszítés lassú, néha nagyon nehéz, de eredményes folyamat. 
Hát akkor nézzük csak meg a párkapcsolatunkat, ami elképzelhetetlen erőfeszítés-gyakorlás nélkül!
Hát nem folyamatos meló, folyamatos gyakorlás, néha meg rettenetes erőfeszítés a napi egymásra figyelés?
A nézeteltéréseink átfordítása együttműködésbe?
Egymás folyamatos támogatása tettekben és szavakkal is? 

Hát egy jó szokásodnak az elkezdése nem gyakorlásból, erőfeszítésből áll?
Itt Baján a fiatalok, ahhoz, hogy egy darabot színpadra állítsanak, ahhoz nem gyakorolnak hónapokon keresztül?
Sokan mondják, hogy amikor elkezdtek futni, alig bírtak pár száz métert teljesíteni. Aztán belevágtak újra, meg újra, így nőtt a teljesítmény. Nem magától. Hanem gyakorlás, erőfeszítés által. 
Aztán meg itt vannak a néptáncosok! Ismerőseim tanulnak néptáncolni. Hónapokon, éveken keresztül gyakorolnak. A kisiskolások is állandóan gyakorolnak, aztán meg úgy ropják, hogy leszakad az állam.  Nem magától jár a lábuk, meg a kezük. Hanem gyakorlás, erőfeszítés által.
(Innen köszöntöm a csodálatos bajai danubiás tanárokat, akik fantasztikus munkát végeznek a felnőtt és fiatalabb korosztályban egyaránt.) 

Ismerősömnek a középiskolai osztályában volt két osztálytársa, akik németből jobbak voltak nála. Nem tudott náluk jobb lenni. Húsz év múlva találkoztak. Ismerősöm naponta használja a németet. A régi osztálytársai nem. Mára ő a jobb németes. Miért? Mert naponta gyakorolja.

A híres intelligencia kutató Robert Sternberg mondja, hogy „nem azok a legokosabbak, akik a legokosabbként indultak.” 

Carl Brashear története mindig nagy hatással van rám. A Férfibecsület című film az ő erőfeszítéseit dolgozza fel Cuba Gooding Jr. és Robert De Niro főszereplésével. Ne hagyjátok ki! Mutassátok meg a gyerekeiteknek ezt a sztorit. 

Carl nagyon szegény, fekete bőrű csávó, és búvár akar lenni. Ki akar törni abból a rohadék  nagy szegénységből, amiben felnőtt. Társadalmi esélye egyenlő a nullával. A törvény szerint tanulhat búvárnak, de a társadalom képtelen volt az 50-es években elfogadni fekete bőrűt a katonaságban.
Az apukája viszont nem hagyja annyiban. Soha ne add fel, légy a legjobb! - mindig ezt zizegte a fia fülébe. Te mit zizegsz a gyereked vagy a társad fülébe? Hogy mire nem képes vagy azt, hogy mire képes?
Beállt a tengerészgyalogsághoz, ahol rommá szívatják, el akarták érni nála, hogy adja fel. Miért? A faji előítélet miatt. Nem tudjuk elképzelni milyen akadályok ellenére lett eredményes. Újra meg újra akadályoztatják, hogy a vizsgáit se tudja letenni. Egyszerűen mégis megy tovább: tapasztalás, gyakorlás, erőfeszítés. Addig küzdött, amíg a felettesei fel nem adták és hagyták végre, hogy tényleg a legjobb legyen. Egy baleset következtében viszont amputálni kellett az egyik lábát! De még mindig nem adta fel.

Ezt mondta: "Néha, amikor visszajöttem a futásból, a műlábam véres lett a csonkolt lábamtól. Nem mentem a gyengélkedőre. Abban az évben, ha gyengélkedőre megyek, jelentették volna. Ezért nem mentem. Kerestem egy helyet, ahol elbújhattam, és régi gyógymód szerint egy vödör forró sós vízben áztatva gyógyítgattam a sebeimet. Azután másnap reggel felkeltem, és újból indultam futni." 
(G. Kohlrieser, Túszok a tárgyalóasztalnál, 127.o.)


Carl lett az első színes bőrű legmagasabb rangú mesterbúvár. Addig gyakorolt, amíg el nem érte, amit akart, amire képes. Az ő élete tényleg arról szól, hogy "nem az győz, aki jobban tud, hanem az, aki jobban küzd."

A következő írás nagy hatással van rám:

„Tizenéves korunkban egy középiskolai baseballmérkőzést néztünk a lelátóról. Az ütőjátékos zsinórban háromszor a labda mellé suhintott. A pályáról távozóban megvetően méregette a baseballütőjét, mintha azt vádolná a kudarcért. Jason odakiáltott neki: Nem az ütő a hibás, seggfej!

A bátyám beszólása a felelősségvállalásról is szólt. Eszembe jutott róla, hogy amikor pókerezni tanított, egy alkalommal jól kioktatott. Három körben is borzasztó lapokat kaptam, és a negyedik leosztásnál siránkozni kezdtem, hogy már megint micsoda pocsék lapok jöttek! Jason szigorú pillantást vetett rám, majd megszólalt:

- Soha, de soha ne panaszkodj, milyen lapokat osztottak le neked! Számolj az átlaggal: vannak jó leosztások, közepes leosztások és pocsék leosztások, de hosszú távon kiegyenlítődnek. Egy idióta is képes nyerni, ha kézbe kapja a pókert. A pókerben az a pláne, hogy a leosztott lapokat kell a lehető legjobban megjátszanod. Vacak lapokkal is nyerhetsz, ha okosan játszol.”
(Elliot Aronson: Életem és a szociálpszichológia)

 

A tudományos álláspont szerint:

"NEM AZ GYŐZ, AKI JOBBAN TUD, HANEM AZ, AKI JOBBAN KÜZD!"

rozsa.jpg

Hajdú Éva
egyéni, párkapcsolati coach

GONDOLKODJ FEJLŐDÉSBEN!
GONDOLKODJ EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN!

 

 

 

Fotó: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6314260469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.