ÉBREDÉSEK
2018. november 14. írta: Hajdú Éva

ÉBREDÉSEK

images_1_1.jpg"HAJLAMOSAK VAGYUNK ELFELEJTENI A LEGEGYSZERŰBB DOLGOKAT." 


Az ÉBREDÉSEK valódi sztorit dolgoz fel, a filmben ROBIN WILLIAMS játszik egy kiváló kutató orvost, aki a Baibridge-i Kórház ideggyógyintézetén úttörő kísérletekbe kezd. 1969-ben járunk.
Betegei gyerekkoruk óta szinte csak vegetálnak egy súlyos agyhártyagyulladás miatt. Az orvos, Dr. Malcolm Sayer meg van róla győződve, hogy képes visszahozni betegeit a normális életbe, és felébreszteni a bennük szunnyadó embert.

Egyik betege, akit Robert De Niro játszik, barátjaként közel kerül hozzá. A gyógyszerek segítségével ez a beteg életre kel. Lábra áll, magához tér, egy kis időre elkezd élni. Az orvos kiviszi a városba, arra a helyre, ahol gyerekkora óta nem járt.
Látja a játszó gyerekeket, az ölelkező embereket. Látja őket élni, ami neki nem adatott meg. Leülnek egy padra, elnyalnak egy fagylaltot. Az élet apró örömei. Vagy nem? Kinek okoznak örömet ezek az apróságok? Milyen könnyen elveszítjük látásunkat, hogy örüljünk annak, amit nekünk lehet! Aztán az orvos kiviszi a tengerpartra, belegázol a vízbe, táncol a kövön, örül az életnek. 

images_1.jpg

Aztán elmúlik a gyógyszer hatása. Az orvos, akinek köszönhető , hogy ezek a betegek kis időre, de magukhoz tértek, és élvezhették az élet örömeit, amik nekünk már sokszor semmit nem jelentenek, -például elvitte őket táncolni-, akkor az orvos ezt mondja orvostársainak: "Hajlamosak vagyunk elfelejteni a legegyszerűbb dolgokat." 

Most olvasom Isabelle Duvernois Testbeszéd című könyvét. Figyeld csak meg, mennyire emberi, egyszerű az, amire szükségünk lehet, mégis mily könnyű elmenni mellette:

 "- Ne ítélkezzünk állandóan magunk felett! 

- Ne hasonlítgassuk magunkat ahhoz, amilyennek magunk szerint lennünk kellene!

- Örüljünk annak, hogy olyanok vagyunk, amilyenek, és igyekezzünk felfedezni a hiányosságainkat, amelyeket később kijavíthatunk. Így képesek leszünk arra, hogy megszabaduljunk az automatizmusainktól, és boldogok legyünk." (120. old.)

ÉBREDÉSEK
Ébren vagy?

he.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr4814371587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása