Budi élet
2024. február 28. írta: Hajdú Éva

Budi élet

 

toilets-2634058_1280.jpgNapokban.
Nyilatkozza az egyetemi tanár, szeretem őt hallgatni, mert gyakran nyilatkozik, hogy miért nem írják a telefonra, vagy mellékelik a telefonvásárláskor a telefonhoz, hogy milyen veszélyeket hordoz, ha idő előtt adom gyerek kezébe, rendszeres használatra. És mondja, hogy a vasalóra ráírják, hogy ne edd meg, mert az veszélyes, és egyéb használati útmutatások. De a telefon embertelen veszélyeire nem hívják fel a figyelmet.

Köszönöm, hogy elmondta a szakember! Mégsem értem!

Eszembe jut Kopp Mária professzor asszony, aki meg arra tanított minket, hogy hiába írják rá a cigis dobozokra elrettentő képekkel-utasításokkal, hogy veszélyes, MERT ellenkező hatást válthat ki! Pont ráerősít sokaknál a használatra!
Mélyen egyet értek a fenti egyetemi tanár felhívásával, szavaival. DE felmerül bennem ilyenkor egy nagy kérdés. Az az ember, akinek halvány fingja sincs ÖNmaga fejlődéséről, halvány fingja sincs arról, hogy mit jelent a belső emberemet építeni, folyamatosan tanulásban lenni (!), az az ember meddig jut ezzel a tudással? Meddig jut el, ha elolvassa a telcsi használat veszélyeit? Meddig jut el? 

Amikor azt tanácsolják szakemberek, hogy hát na, beszélgessünk. Mert nem szoktunk beszélgetni a családban, tudod, izé érzelmi intimitás.
Jó, de hogyan? Az embereknek, és ez csak az én senkiházi tapasztalatom, halvány fingjuk sincs, hogy kell csinálni, ha nincs rendszerük hozzá! 

Ma reggeli beszélgetős műsorban szakember beszél a fiatalok csúnya, csúnya alkoholfogyasztásáról. És elmondja, hogy milyen jó lenne, ha mással is tudnák magukat motiválni, nem csak az alkohollal. Megint nem értem az ilyen nyilatkozatokat.

Utána jön egy újabb szakember, aki a kapcsolatfüggésről beszél. Lelkiismeretesen elmondja, hogy mit jelent ez, mit lehet tenni, mit ne tegyünk...
Megint nem értem az ilyen nyilatkozatokat.

Hogyan lehet beszélni a fáról, ha csak az egyik darab ágáról beszélek?
Hogyan tanulhatok meg fát ültetni-éltetni, ha csak a gyökeréről beszélsz?
Hogyan beszélhetek az almáról, ha mindig csak a magját mutatom be?
Hogyan ismerhetem fel az alma nevű gyümölcsöt, ha mindig csak a magját mutatod meg nekem?
Hogyan lehet embereknek beszélni csak a párkapcsolatról, csak a gyereknevelésről, csak a stresszkezelésről, ha NINCS KOORDINÁTA RENDSZERÜnK?

Van még problémám.
Nyilván csodálatos dolog, köszönöm, hogy rengeteget beszélnek szakemberek a szorongásról, hogy mi az, ismertetnek meg minket a jelenséggel és persze a megoldással. Másik sűrű téma a depresszió. Az erőszak. A pánikroham. Van tovább is.
Biztosan tévedek, de miért nem hallunk többet a megoldásokról?
Nem a betegségekről. Hanem az egészségről.
A belső emberi egészségemet, egészséges működésemet, azt nem kell fenntartani? Nem napi munka ez? Nem naponta teszek a fejlődésemért? Nem teszek naponta az emberi működésemért?
A coaching területe ez.
A coach nem beszélhet a betegségekről, nem taníthat a betegségekről. De a coach munkája az, hogy építsen egy embert az egészség területén.

texture-3319946_960_720.jpg

Coachingon-fejlesztő megbeszéléseken nem csak a megbeszélésbe hozott témával foglalkozunk, hanem a Rendszerrel is. 
A belső emberünk fejlesztésének területeit ismerjük meg. 

1. Tanulok emberségesen kommunikálni? Ami a Tisztelettel kezdődik. Gondoljunk kicsit bele. Hány arca van az igazi Tiszteletnek? Dehát fogalmunk sem lehet róla, ha az Egyénnek nincs saját kultúrája ebben. Egy közösség attól közösség, hogy a Tisztelettel kezdődik. Hol vagyunk ettől az alaptudástól? Hol?

2. Tanulom a konfliktusaimat oldani? Ismerem a konfliktuskezelés művészetét?
Bánjunk keményen a problémával, és szelíden az emberrel.” (Dr. S. Covey)

3. Hogyan motiválom magamat? Vannak biztos bázisaim?

4. Tanulok szeretni? Hogyan szeretek? Azért ugatok itt erről, mert semmit nem tudok az egészről, viszont tanulom, és van némi tapasztalatom. Például van szeretetveszekedés a férjemmel. Ami veszekedés, feszkó, de érezhetően még tele van szeretettel. Gyorsan szépen oldjuk is. Viszont van nagyon stresszes-tehetetlenséggel teli veszekedésünk is. Tanulsz veszekedni? Tudsz erről beszélni? 

"A szeretet az egyetlen, amiért harcolni érdemes."
(film: Napló kisfiamnak,
rendezte Denzel Washington)



5. Értékességtudatom van? "AZ EMBER LEGNAGYOBB KINCSE ÖNMAGA." Ma odajön a gyerekem hozzám, 
kérdezi: anya ajándékod vagyok, szeretsz?
Mi történik ekkor? Az értékességtudatával dolgozik!

Persze, ha a negyvenmilkás autó a csúcsérték vagy a hírnév, a facebukkos önmutogatás, vagy más. Akkor bocs. ÉRTÉKES VAGYOK! Ez is tanulás. 

6.  PROAKTÍV VAGYOK? Nem az a fókusz, hogy mit nem tudok megtenni. Hanem mit igen. Coaching megbeszéléseken sok kérdésre ez a válasz:
"Nem tudom."
Jól be van gyakorolva!

7. Tanulom a POZITÍV TUDATÁLLAPOTOMat fenntartani? Tudom pozitívan értékelni a történeteimet, és megtalálom az érzéseim leírásának pozitív módját? Tanulom az átkeretezést? A pozitív létezés alapja az elfogadás. Tanult tehetetlenség vagy tanult optimizmus? Hol élem az életemet? Óriási munka. 

8. Tanulok nézőpontot váltani? Ez a Paradigmaváltás.
Hajlandó vagyok felemelni a seggemet, és átülni egy másik székbe? Más szögből is ránézni?
A te szemüvegeden keresztül látni?
"A SZEMLÉLETMÓDUNK AZ ÜLŐHELYÜNKTŐL FÜGG."
( Dr. S. Covey)
Egyes embereim szerint, na ez az, a NÉZŐPONTVÁLTÁS, amivel nem igen foglalkozunk. 

9. Mik a szabályaim? Más szóval. Értékrendem. SZEMÉLYES KÜLDETÉSI NYILATKOZATOM?
Minden egyes döntésünk hátterében a szabályaink állnak, az értékrendünk. Hogyan hozok döntéseket? 

10. Gyakorlom az Erős Önbecsülés hét ismérvét? 

"Természetesen azokat az embereket is érik nehézségek és csalódások, akiknek erős az önbecsülésük, ők azonban jellemzően gyorsan talpra állnak, és ellenálló képességük segíti őket abban, hogy elviseljék az élet kihívásait, küzdelmeit és dilemmáit. Az önbecsülés egyfajta "teflonbevonattal" vértezi fel lelküket."
(G. Kohlrieser, Túszok a tárgyalóasztalnál, 126.o.)

11.  Tudok beszélni a gyerekkorom tanulságairól? A felnőtt gyermek dolga felülmúlni a szüleit. Mik a jó tapasztalatok, és a rosszak, amiket tanultam a szüleimtől, de nem akarom tovább élni, vagy jók és akarom továbbélni ezeket. Tudok beszélni erről?

12. Vannak eszközeim a napi impulzusok feldolgozására? Tudok napi leltárt készíteni? 
Használom az agyamban lévő pecsétnyomó szerkezetet?
Freund Tamás úr, az MTA elnöke erről beszélt a napokban, elmondta, hogy dumcsizott egyet a Miniszerelnök úrral, a művészeti órák eltörlésének témájában, hogy a napi történéseimet értékelem és a pecsétnyomó szerkezet az agyban, beteszi egy dobozba. De mi alapján? A belső világom alapján. Ezért meg én felelek, hogy mit nyomok a belső világomba.
Pornót?
Erőszakot?
Vagy mit?
Könyvolvasást? Versolvasást? Igényes zenehallgatást? Színvonalas Koncertek? Színház?
"Aki ugyanis nem szereti a kultúrát, nagy szarban van."
Miért?
Mert a magaskultúra gondolkodtat.
Belső világot épít.
Én ezért kérdezem ügyfeleimet: jársz színházba? 
Vagy jó a budiélet? 
texture-3319946_960_720.jpg

Párkapcsolati coachingon hogyan érjünk el valódi-mérhető eredményeket, ha emberemnek fingja sincs arról, hogy mit tehet az erős önbecsüléséért? Fontos kérdés ez. Tudod miért?

Nagy név, Virginia Satir: a család alapja az egyén.
Az erős önbecsülésű egyén.
Nem férjként meg feleségként, meg szülőként létezem elsősorban.
Minden alján ez van: KI VAGYOK ÉN, ÉS KI AKAROK LENNI?
Szembesítem magamat ezzel?

Nem a párkapcsolattal foglalkozunk először is. Hanem magával az emberrel. Mert mindig valódi eredményt, társként, szülőként akkor érhetek el, ha először saját magam építését tanulom meg.
Ehhez alaptudás kell.

Ezért fontos a koordinátarendszer. A szakemberek adnak jó tanácsokat, de nem tudod hova beilleszteni, mert lyukas a zacskó. A szíved egy üres zacskó. Ha igen, kipotyog onnan minden.

Ha baj van a gyerekkel, viszem a gyereket. De egyénként, az Ember, aki vagyok, így rákérdezek?: ki vagyok ÉN ebben a helyzetben a másikhoz képest?

Isten a kezünkbe adta a Tízparancsolatot. És kezünkbe adta, hogy mi töltsük meg tartalommal, élettel.
Adott használati utasítást.
Ma ezt tartom a legnagyobb bajnak. A szakemberek adnak jó tanácsokat, de nem tanítanak meg magára a rendszerre.
Csak egy helyzettel foglalkozni nem szabad.
Meg kell tanítani az embereknek az emberi EGÉSZSÉG-működés területeit. Mert enélkül a problémák nőnek. És az emberek nem fejlődnek! Lehet, az adott kérdésük megoldódott egy ideig. De csak egy ideig. Aztán jön a többi kérdés. Amivel megint nem tud mit kezdeni.
Mert nincs mentális egészség tudása. Ezért nincs tapasztalata SEM. Nincs koordinátarendszere. 

Mikor mondom az embereknek , hogy ez tanulás, nem szeretik ezt tudomásul venni. A többség nem. A többség nem akar tanulni. Nem akar fejlődni. Csak látszatmegoldásra vágyik.

Az emberi egészségről szinte senkinek nem jut eszébe ez: hogy ez TANULÁS.
Amit tanulok, azt GYAKOROLOM. A GYAKORLAT pedig tapasztalttá tesz.

Az emberek szeretnek budiéletet élni.
A budiban (nem toilette) igényesebb életet élnek, mint önmagukkal szemben, mint a szeretteikkel szemben. A budiban pisilek, kakilok, kitörlöm magam, találtam olyan wécépapírt, amit mintha hidratáló krémmel kentek volna be, olyan finom kezelést adok magamnak! Na meg ott van az állatos wécépapír.
Ezért a gyerekem rajong.
A budiban színvonalasabb életet élünk, mint saját életünkben.
Végtelen az igénytelenség, az elbutítás. Aljas embernek tartanám magam, és felelőtlennek, aki játszik mások életével, ha csak ügyfelem egyetlen kérdésével foglalkoznék, és nem tudnám segíteni, hogy ismerje meg a koordináta rendszert, és tanulja meg beilleszteni oda az adott kérdését.
Az Isten Tízparancsolata élni tanít.
A tudomány mentális egészség területe egészséges módon fejlődni tanít.
Ha nem tanulom meg mind a 13 területet, nem fogom tudni megoldani egyetlen problémámat sem.
Legfeljebb drága és jó minőségű a sebtapaszom.

A területek kicsit részletesebben itt: 
https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/2022/11/22/elfelejtett_biztos_ertekeink

Van egy alapkérdéssorom, példa belőle:
Ki a példaképed?
Mi az életed értelme? 
Miért gondoljam azt, hogy megoldhatom a kapcsolati-gyermeknevelési kérdéseimet, ha önműködésem alapkérdéseivel sem foglalkozom eleget? Miért gondolom ezt?  

AMÚGY MEG A TUDOMÁNY SZERINT A FENTI KÉRDÉSEKRE ADOTT VÁLASZAINK FOLYTON VÁLTOZNAK. 

Ha valaki elmegy egy szakemberhez, sokan olyan színvonaltalan belső életet élnek, hogy magukat a szakemberen keresztül mérik. Mert nincs saját mércéjük! Nincs koordináta rendszerük!
Coachingon mindig elmondom az embereknek, hogy hiába hoztad a témádat, hiába vagyunk most itt, NEM juthatsz messzire, ha nem tanulod folyamatosan az egészséget! 
Miért? MERT EZEK ÖSSZEFÜGGNEK EGYMÁSSAL.
Ha stressz problémám van, akkor fontos megtanulni magamat motiválni. Is.
Ha nem ismerem az emberséges kommunikáció területét, akkor konfliktust sem tudok kezelni.
Ha nem tudok kapcsolódni, hogyan tanulok meg kötődni?
Ha nem tanulok napi mentális naplót készíteni, hogy tudom értékelni magamat? Hogyan vonok le tanulságot a helyzeteimből?
Ha nem tudok beszélni a szabályaimról, hogyan tudok felelős döntést hozni? Hiszen a döntéseim hátterében a szabályaim állnak, az értékrendszerem.

Az élet nem azzal vész el, hogy maghalunk, hanem percről-percre, óráról-órára, nap, mint nap, ezer apró kis nemtörődömséggel."
( Stephen V. Bénet)


Olyan nincs, hogy párkapcsolati probléma. 
Nem a párkapcsolat nem működik. 
Én nem működök. 

Olyan nincs, hogy „gyermeknevelési problémám van”.
Olyan van először is, hogy én hogyan is működök?, és tanulásra van szükségem.
Ez a család működésének rendszertana!
A család alapja két épülni képes felnőtt.
Még sehol nincs a társ. Még sehol nincs a szülő!


VAN, amikor hoznak az emberek egy párkapcsolati ügyet, akkor kiderül, hogy 
nincs kultúrájuk. Nincs tapasztalati kultúra a kapcsolódásukhoz. 
Nem csinálják sehogy. 
Budi élet. 
A baj az, hogy az ember magához sem kapcsolódik. Nincs benne melója.
Így nem kapcsolódik a másikhoz sem. Tapasztalatlan. 

A család-építéshez minimum legyek HŐS és BÖLCS.
Utánanéztem, mit jelent hősként élni, meg bölcsként. 

HŐS az, aki változik a saját érdekében. Önmagát győzi le. 
Nem az a dolgom, hogy téged bántsalak. Ehelyett magamat emeljem.
Van ennél nehezebb?
Ez TANULÁS!
AZTÁN GYAKORLÁS!
AZTÁN TAPASZTALAT!

BÖLCS az, aki mérlegel a döntés meghozatala előtt: van értelme?
Hasznos ez a döntés? Mi fog történni, ha balra megyek. Mi történhet, ha jobbra? Mérlegel.
Ez a döntésEM mit generál? Milyen következmények várhatók? Hova vezet? 
BÖLCS, aki tudja, mi történhet. 

Az embereknek nincs fejlődéskultúrájuk.
Mit tanulhatok?
Mit tehetek másként?
Min változtassak?
A folyton ismétlődő fejlődés-kérdések. 

Nincs egyéni fejlődéskultúra.
Gödörkultúra van.
Egy példa gödörre: a pár belefeszül a gyermeknevelési konfliktusába és jegeli a helyzetet
éveken keresztül. Csodálkoznak, hogy romlik a helyzet, a bomba púúúúúúúúúúúúúúúúúúúú, felrobban. 
És ők csodálkoznak. 
Másik példa gödörhelyzetre: A férfi dolga a lóvé virítása. A nő pedig a multifunkci robotgép. Eltávolodnak egymástól, 
a bomba púúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú, felrobban. És ők csodálkoznak. 
Még egy gödörpélda: Nem kefél velem a feleségem. Hát akkor én kefélek a szomszéddal.
Ez is egy gödörkultúra.


Rákérdezek a munkámban, hogy "ön szülőként teljesíti a három alapvető feladatot?" 
1.) A példaadást? Tud erről beszélni?
2.) A stresszhelyzetekben ön végig megy az úton a gyerekkel, míg megnyugszik? Tud erről beszélni?
3.) Tanít értékrendet a gyerekének? Értékmondatokat? A saját értékrendjét a gyerekének? Értékmondatok? Tud erről beszélni? Pld.: Aki felesik, felkel. Proaktív vagyok. Akit nem szeretek, azt tisztelem. Szeretem magam. 
Ezek az én példáim. A gyerekemnek van ebben némi kultúrája. Tanulja értelmezni ezeket, beépíti lassan. 
Nem. Nem pszichológusnak kell lennem ahhoz, hogy a saját egészség-alaprendszeremet megtanuljam.
Ha meg nincs tanulás, akkor nincs út.

Ha az Egyén nem fejlődik, a benne lévő Szülő sem fog.
Ha az Egyén nem fejlődik, a benne lévő Társ sem fog.

Nagyobb igényességgel élünk budiéletet, mint ahogy élünk egymás mellett.
A 13 egészségterület tanulása kimeríthetetlen, már csak azért is, mert a tudomány
kimeríthetetlen tudást gyűjtött össze ezekről a területekről.

Ezt akartam mondani: van mit tanulni.

Társadalmunkban úgy éljük végig az életünket, hogy egyfolytában önmagunkat védjük; nem akarunk másoknak túl nagy támadási felületet adni, ezért páncélt öltünk magunkra. Néha olyan sikeresen megtanuljuk, hogyan leplezzük el mások elől valódi érzéseinket, hogy még magunk előtt is rejtve maradnak." 
(E. Aronson, Életem és a szociálpszichológia, 190. o.)


he.jpg
Hajdú Éva
life coach
családi mediátor
párkapcsolati coach
képzésben: abduktív pszichológiai tanácsadó

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5218339127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása