év végi
2019. december 31. írta: Hajdú Éva

év végi

 

thumbnail_large.jpg"A mai embereknek nem prédikátorokra, hanem társakra van szüksége, barátokra.” 
(Dr. Szigeti Jenő: Az öröm iskolája)



Év vége:visszanézés.
Mit tanultam?
Ez az érzelmi - mentális egészség egyik fontos kritériuma.
Hogy a kérdést fel merem-e tenni. Nem neked. És merek -e belemenni a válaszaimba.

Az év nekünk főleg egy telefoncsörgéssel kezdődött.
Gyermek. Örökbefogadás. 
Nem tudtuk, mi-ki vár ránk. 
Azóta eltelt 8 hónap. 
Gyakorlom-tanulom az anya-szerepet. 
Azóta mondogatom  anyukáknak, hogy "nem mondtátok, hogy ez ilyen irgalmatlanul nehéz!! Kedvenc válaszom: "mert ezt nem lehet elmondani. Ha elmondjuk, úgy sem hiszed el." Teljesen igaza van a számomra.

Szóval mit tanultam az évben?

1) Nem maradtam egyedül
Mindig ott voltak az embereim, akiket elővehettem, akik hitelesek voltak, akiket kérdezhettem. Csaknem ötven éves leszek nem sokára, és beköszönt egy kisgyermek az életembe. Brutális változás. Nem szégyelltem segítséget kérni. A hiteles ember nekem az, aki már csinált ilyet a gyakorlatban is , és eredményes. Szóval vannak történetei! 4- 5 olyan emberhez mehettem, megyek folyamatosan, akik mindig helyre tették az agyamat, és erőt is adtak. Nem. Ez egyedül nem ez. Ez sem. 


Az ember itt bent van!
(Gulácsy Lajos)

 



2) Nincs nehezebb a gyereknevelésnél 
Ez a kapcsolat ezerrel tolta-tolja az agyamba-arcomba, hogy ki is vagyok, hogyan is működök én. Előjött az agresszivitásom. A türelmetlenségem. A keménységem. Férjem sokat segített, hogy az ügyet ne toljam el ebbe az irányba. Örökké hálás leszek ezért neki, hogy rám szólt, amikor dobtam a hibáimat. Vagyis a VISSZAJELZÉSről tudok valamit a szakirodalomból. DE! Amióta a gyerekem van, látom, hogy jó kapcsolat nincs jó visszajelzés adása-fogadás nélkül! Hogy ez mennyire fontos!!!!

Akkora a változás, hogy a férjemmel többet veszekedtünk az elmúlt 8 hónapban, mint az elmúlt 20 évben.

Pont úgy viselkedek a gyerekkel, amikor "rossz", ahogy velem tették a szüleim. Ha azonnal nem változik ő, jött a kiabálás, türelmetlenség, erőlködés. Igaza van Csernusnak meg a tudománynak. Nem akarsz olyan lenni, mint a szüleid? Nem baj, mert már olyan vagy. Ez a gyermek előhozta belőlem, meg még fogja is, hogy milyen erők szunnyadnak bennem. És ezen lehet változtatni!

 


„A változás alapja, hogy felismered, mit csinálsz rosszul.”
(AA)




3) A gyerek nem rossz
Hanem arra van szüksége, hogy segíts neki, hogy megmutasd neki, hogyan tud megnyugodni, hogyan tudja összeszedni magát. Nincs idő itt elmondanom,mit érdemes tenni, de a legfontosabb: Amikor a legrosszabb, akkor kell igazán megölelni, igazán szeretni. Igazán vele lenni!
Sok szülő nem gondolkodik változásban, önmagam fejlesztésében. A gyereket akarják megváltoztatni.
Magadat tudod megváltoztatni szülőtársam! A gyereknek pedig jó minta kell és nevelés. 
Ne a gyereket változtassam meg, hanem magamat!


4) Érzelmi intimitás
Hogy odafigyelsz a másikra, hogy a másik érzi, hogy szereted és gondoskodsz róla! A gyerekem úgy kezdte az óvodát, hogy rengeteg érzelmi feladattal kellett szembenéznie. Mi is új voltunk neki. Az óvónéni is. A csoport is. Kemény volt a kihívás. Elzárkózott. Egyedül akart lenni inkább. Ilyesmi. Aztán kezdett feloldódni, barátkozni, Majd 4 hónap múlva már részt vett a csoport karácsonyi műsorában. Leírhatatlan volt a boldogságom. Ez főleg az óvónéni SZAKÉRTELMÉNEK  köszönhető. Ő SZERETETNEK HÍVJA! VAGYIS! Odafigyelt a gyerekem érzelmi állapotára-szükségletére! És átvitte a sivatagon! Ez az érzelmi intimitás, amikor úgy oda figyelsz a másikra, hogy pontosan felismered a szükségleteit! A mai kor embere nem tudja, mi ez!

5) A mai ember ön- és közveszélyes
Vannak, akik úgy viselkednek velem, hogy legszívesebben leköpnék őket. De tényleg. És nem köszönnék nekik. De én ezt nem tehetem! Az ady féle perc-emberkék és mentális nyomorékok dáridója tart!  Meg tudnak félemlíteni engem. Idézet!
„Vannak ingatag jellemű emberek. Terveik és szándékaik nélkülözik a határozott formát
és a következetességet. A világnak nem sok gyakorlati haszna van belőlük.
Ezt a gyengeséget, határozatlanságot és tehetetlenséget le kell küzdeni.
Az igazi keresztényt olyan állhatatosság jellemzi, amelyet nem törhetnek meg, sem nem
gyengíthetnek kedvezőtlen körülmények. Olyan erkölcsös, gerinces és
becsületes embereknek kell lennünk, akiket hidegen hagy a hízelgés
és akiket nem lehet sem megvesztegetni, sem megfélemlíteni.” 
(Ellen G. White)
Nem akarom, hogy hassanak rám. Inkább engedem, hogy olyan emberek hassanak rám, mint Tamás bá. Aki apám helyett apámként volt. Az utcán futottunk össze. Fiatalkorom nagyszerű edzője, pedagógusa ő. Látta a gyerekülést a biciklimen, és azt mondta, megoszthat-e velem pár jó tanácsot. Egész életében ugyanis gyerekekkel foglalkozott, elmondhatja-e ő mit tanult. Ezt mondta. Kell ŐSZINTESÉG. NE HAZUDJ! (KÍMÉLETLEN ŐSZINTESÉG?) Kell TÜRELEM. És kell HIT, hogy elhiszed, a bele tett rengeteg munkádnak lesz gyümölcse. A gyermeknevelésben van gyümölcs, ami csak 20 év múlva érik be. Higgyj a munkádban! Hogy van értelme a fáradozásodnak. 



„Csak a valódi az, amiért a világon fáradni érdemes.”
(Stendhal)

 

Én ezt tanultam és határoztam el magamnak: 
Harcolok tovább. Nem hagyom, hogy a percemberkék és mentális nyomorékok megfélemlítsenek. Erősnek mutatják magukat, AZÉRT, mert nem azok. 
Igyekszem a férjemnek és a gyerekemnek hasznos emberi kapcsolat lenni. 
Jó-hiteles emberekkel veszem körbe magamat, akikre eddig is számíthattam. 
És igyekszem nem köpködni!:)

Biztos vagyok benne, hogy jövőre még több lesz az erőszak az utcákon, az utakon és a családokban. 
Ezért légy kitartó!

„A folyó és a szikla összecsapásából mindig a folyó kerül ki győztesen.
Nem az ereje miatt, hanem a kitartása miatt.”
(H. Jackson Brown)


he.jpg
Hajdú Éva 
családi mediátor
párkapcsolati coach
life coach-fejlesztő




 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr2515269590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása