LISTÁK
2016. október 24. írta: Hajdú Éva

LISTÁK

list.jpg

A híres szakértő, családgondozó Virginia Satir művében találtam rá a mentális egészség listára. Annyira tetszett, hogy szeretnék szánni erre egy bejegyzést. Mikor először olvastam, olyan egésznek tűnt, minden benne van, ami emberileg fontos- gondoltam. Nem csak gyakorlatias, hanem magasztos ez a gyűjtés. Elvégre: Ami igazán gyakorlatias, az mindig magasztos. A család együttélésének művészete című könyvben található ez a lista mentális egészségünkről:

 

"Egészséges ételeket eszel?
Végzel testgyakorlatot?
Odafigyelsz érzelmi szükségleteidre?
Fejleszted a hiteles kommunikációs készségedet?
Vannak élhető kapcsolataid?
Van támogató csoportod?
Fejleszted a meghallgatás, az önmagad iránti őszinteség és a kérés képességét?
Kialakítottál hatékony konfliktuskezelési módokat?
Izgalmas, örömteli az életed?
Fejleszted a humorérzékedet, tudsz tréfálkozni?
Tudod megfelelően szeretni és értékelni magad?
Táplálod az új dolgok iránti érdeklődésedet?
Vannak jó módszereid a pihenésre, kikapcsolódásra?
Tanulsz a hibáidból?
Tudsz nyíltan és mélyen szeretni?"

 

listttt.jpg


A következő lista korunk legfontosabbnak mondott tantárgyait sorolja fel: 

"Hatékony kommunikáció
Emberi kapcsolatok
Tartós, minőségi párkapcsolat
Személyiségfejlesztés
Önbizalom növelése
Pozitív gondolkodás
Önmagunk és gondolataink értékesítése
Egészséges életmód
Időgazdálkodás
Pénzügyi intelligencia"

Aki követi az érzelmi intelligenciával foglalkozó beszélgetéseket, riportokat, kutatásokat, az tudja, hogy ezek a témák kétség nélkül folyamatosan jelen vannak, amikor ezt a kérdést tesszük fel: A SIKER, az EREDMÉNYESSÉG eléréséhez, a boldoguláshoz milyen ismeretekre van szüksége MA egy fiatalnak? 
Forrás: http://kernertraining.hu/

listaaaa.jpg

 


Következő listánk az egy vezetői lista. A nagyszerű Cservenyák Tamás írásában találtam az alkalmas vezetői tulajdonságokról. Legyinteni szükségtelen kedves olvasó,  túl sok kutatás rímel erre a felsorolásra, íme:

"Hasznos visszajelzést ad, amely segít javítani a teljesítményemen.
Szabadságot ad a munkában, nem mikromenedzsel.
Odafigyel, meghallgat.
Tartja a csapat fókuszát a legfontosabb eredményeken és termékeken.
Rendszeresen megosztja a felülről jövő információkat.
Félévente hasznos beszélgetést folytat velem a karrieremről.
Világos célokat tűz ki.
Rendelkezik azzal a szaktudással, amivel tudja a munkámat támogatni."

Forrás:  http://tudatosvezetes.blogspot.hu/2016/09/a-legjobb-fonokok-kremjenek-jellemzoi.html

papair.jpg


Utolsó listámat is a nagyszerű V. Satir-tól vesszük. Nem akármiről szól ám, mint legnagyobb emberi kihívásunkról, a szülői tulajdonságokról! Igen, igen, öveket bekapcsolni, lejtős, csuszamlós utunk lesz: 

"Tökéletes családot, tökéletes gyerekeket vagy tökéletes embert soha nem láttam még. Nem is vártam, hogy találkozzam ilyennel. Számomra a kulcsszavak ezek:

egyedi, szerető, erős, szexuális, adni képes, érzékeny, spirituális, reális és felelős. 

Le tudod írni magad ezekkel a kifejezésekkel? Olyasmire próbálod megtanítani a gyerekedet, amilyen te nem vagy? Ha igen, ennek a felismerése talán fájdalmas, de ha jelzésként használod, máris elindultál azon az úton, hogy változásokat hozz a családodba. 
Ha valaki az említett kulcskészségek birtokában van, abból egy sor egyéb tulajdonság is következik: 



őszinteség, nyíltság, kreativitás,
szeretet, érdeklődés, lelkesedés,
kompetencia és
konstruktív problémamegoldás.



Ezek mind nagyra becsült értékek, amelyek segítségével könnyebben meg tudjuk tanítani gyermekeinknek mindazokat az információkat, melyekre szükségük van."
Forrás: A család együttélésének művészete, 228.o.)

Miféle szülő "szexuális"? Mit jelent ez a tulajdonság? Talán azt, hogy elmondjuk a gyereknek, hogy miként születik a baba? Ennél sokkal többről van szó!
A nemiség nagy kérdése is ide tartozik. Amikor a férfi-női szerep nincs rendben egy kapcsolatban, akkor nem igen tudunk arról beszélni, hogy mit jelent nőnek-férfinak lenni. Sajnos kevés családban jelenti ez az EGYENLŐSÉG-et!

Egyenlőség abban, hogy más a férfi, más a női szerep - feladatkör, de tudunk ebben számítani egymásra. Mert ez úgy lett kitalálva, hogy baromira szükségünk van egymásra. A férfi olyan vezető, akire jó felnézni. A nő olyan társ ebben, aki nélkül a férfi nem tudna helytállni. A nagy egyenlőség azt jelenti, hogy szükségünk van egymás támogatására, hogy a saját feladatunkban helyt álljunk. Baj akkor van, amikor egy férfi nem tanulja meg férfiként támogatni a nőt, és a nő nőként nem képes támogatni a férjét. A nő nem attól nő, hogy nagy kidudorodások vannak a testén. A férfi nem attól férfi, hogy van szeretője, sok pénze, nagy hangja vagy tudom is én.
A nő a kifinomult érzelmeivel, a férfi meggondolt rendezettségével tudja támogatni a kettősüket! A férfi annyira férfi, amennyire nő a nő. Szükségünk van egymásra, hogy működjön. Ez az egyenlőség! 

Rengeteg kapcsolatban van egy domináns fél és egy alárendelt fél. Azért működik, mert ezt működtetjük. Mind a két fél által! Így nehéz mesélni, továbbadni a gyereknek, hogy milyen volt, amikor mi, a szülők megismerkedtünk egymással, milyen volt az első randi? Mit tetszett meg apádban? MI tetszett meg anyádban?

Ha a szerepek nem egyenlőek, ha nincs tisztelet a nőnek, ha nincs tisztelet a férfinak, ha mindez nem kölcsönös, akkor jön az a világ, amiben vagyunk: most van a legnagyobb szükség arra, hogy egy nő-anya-feleség bizonyságot tegyen gyerekeinek arról, miért jó nőnek lenni. És egy férfi-apa-férj bizonyságot tegyen, mit jelent férfinak lenni.
Ahogy Satir mondja: arról csak egy férfi képes mesélni, mit jelent egy himbilimbivel a két lábad között rohangálni egy életen át! Arról meg csak egy nő tud mesélni, mit jelent szülni e világra. Mennyire fontos ez a szexualitás a családban, hogy a gyerekek saját szüleik élményeivel, történeteivel, vívódásaival is megismerkedhessenek. Saját szüleik történetei hitelesek a gyerekeknek. Meséljünk nekik ezekről nőként, férfiként. Soha nem fogják elfelejteni ezeket a történeteket. 

Ezek a listák nem arra vannak, hogy tökéletességi mániában kezdjünk el szenvedni. Ezek a listák a mércét jelentik, ami felé fokról-fokra, lépésről-lépésre közelíthetünk. 
Sok kitartást kívánok mindannyiunknak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8811834619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása