A KAPCSOLATI KIÉGÉS ( TRÉNING! )
2017. június 13. írta: Hajdú Éva

A KAPCSOLATI KIÉGÉS ( TRÉNING! )

laci1.jpg

A KIÉGÉSRŐL (BURN OUT) gyakran munkával kapcsolatban lehet hallani.

Van ennek egy különleges változata.

Ez a kapcsolati kiégés. Erről szeretnék pár gondolatot megosztani.

 

 

Átlag tíz év elég ahhoz, hogy egy kapcsolat teljesen kihűljön. Miért? Hát lássuk csak:

Érkeznek a gyerekek a családba: csak ezzel kapcsolatban rengeteg változást kell megélni, megvalósítani. Ott van a munkahelyi elvárás, ami komoly terhet ró a felnőttre, sok időt vesz igénybe. Talán költözni is kell, közben jön egy következő baba. Mire feleszmélünk, már szem elől veszítjük egymást. Kiégünk.

Az egymás iránti vonzódás megkopik, aztán elkopik.

A  távolság és a feszültség viszont fokozatosan nő a két felnőtt között. Sokan a legeslegutolsó pillanatban néznek szembe ezzel. Van, amikor már késő. 

Vannak, akiket a munka, a gyermeknevelés, a sok-sok tisztázatlan konfliktus felőröl, és már nincs erejük beletenni az eddig elmaradt munkát, értékeket, szeretetet a kapcsolatba. Ők annyira elfáradnak, hogy már csak a válás jöhet szóba. Még akkor is, ha csak az egyik fél döntése ez.

Számomra a legszomorúbb a jelenségben nem a válás, nem a kiégés, hanem az, ahogyan gondolkodunk egy ilyen élethelyzetben. Szomorú az, hogy kevesen gondolnak arra, hogy amit eddig bele sem tettek a kapcsolatba, azt meg sem próbálják pótolni. Így, mint egy szemetet eldobjuk egymást.

De most beszéljünk a megelőzésről. Pár pontot összegyűjtöttem, ami minden egyes kapcsolatban jó a kiégés megelőzéséhez. Mind a három tevékenység NAPI szükséglet egy kapcsolatban. 

1. A saját magam állapotának frissítése

A kiégett kapcsolatban határozatlan, bizonytalan, önbizalom nélküli felnőtté lehet válni. Ennek egyik súlyos következménye, hogy a szülők egyre jobban elveszítik a gyermekek feletti kontrollt is. Ez súlyosbítja a család, a kapcsolat helyzetét. A legfontosabb feladat, hogy a szülők, a házastársak ne veszítsék el az önmaguk feletti kontrollt. Legyenek határaik, amiket szeretettel képviselnek egymás előtt. Sodródó, bizonytalan állapotban ugyanis lehetetlen családot építeni! Vagyis először mindig magamtól várjam a szükséges változtatást, ne pedig a másiktól! Aki önmagát nem tudja építeni, az mit adhat a gyerekének, mit adhat a társának?  
"IRÁNYÍTSD AZ ÉLETEDET, VAGY VALAKI MÁS FOGJA!" (J. Welch)

Cél: SAJÁT LELKI ÁLLAPOTUNK KARBANTARTÁSA: LÉGY HATÁROZOTT, BÍZZ MAGADBAN, ÉS TEREMTS RENDET ÖNMAGADBAN MINDEN NAP!

 
2. Élő lájk minden nap

A család szeretetkapcsolat. Így minden nap egymás tudtára adhatjuk, hogy szükségünk van egymásra, hogy a másik fontos nekem. Ne csak a facebook-on, meg az instagramon lájkoljuk egymás szupi nyaralását, meg gyönyörű kocsiját. Ennél sokkal fontosabb, hogy egymást élőben lájkoljuk: észrevesszük egymást? Naponta jelezhetjük, hogy itt vagyok neked, és fontos, hogy te is itt legyél nekem. Hogyan? Testi és szóbeli érintkezéssel egyaránt. Egy kis kézcsók, egy kis ölelés, egy kis mosoly, jó szó, bátorító-elismerő szavak, egy kis telefonhívás (hogy „hiányzol, szeretlek, csak épp rád gondoltam”), egy kis emberi gesztus. Ahogy a másik szereti!

Cél: ÉREZTESSÜK A MÁSIKKAL, HOGY „SZERETLEK!”


3. Érzelmi érintkezés, érzelmi intimitás

Ez a beszélgetés hatalma. A beszélgetés ugyanis összeköt! De ez nem akármilyen beszélgetés ám! Arra gondolok, hogy itt nem csak a napi történéseket osztjuk meg egymással, hanem az érzéseinket is. Miért szokunk le erről? Mert sokszor lealázzuk a másikat, visszaélünk az őszinteségével, nem vesszük komolyan az érzéseit, vagy egyszerűen nem figyelünk oda. 
Ahol nem lehet kibeszélni az érzéseinket, ahol nem lehet őszintén beszélni érzelmekről, ott biztosan nincs jövője a kapcsolatnak. A legfontosabb, hogy ne kritizáljuk ilyenkor a társunkat, hanem megértést, elfogadást kaphasson, mert ez jó alap arra, hogy megosszuk egymással az eltérő, mégis építő gondolatainkat. Sokszor úgy kérünk segítséget egymástól, hogy kinyitjuk a szívünket, és reméljük, hogy érzéseink előtt a másik is ki fogja nyitni a szívét.
CÉL: TISZTELJÜK EGYMÁS ÉRZÉSEIT: SZÍVÜNK MIÉRT NE LEHETNE NYITVA EGYMÁS ELŐTT?

 

4. A hála kifejezése
Ha a gyerekek nem látnak őszintén hálás felnőtteket, akkor miért várjuk el tőlük, hogy értékeljék, amijük van, és miért várjuk el tőlük, hogy ne legyenek követelőzőek és hálátlanok? A hála a legtermészetesebb stresszoldás. Nem szabadna egyetlen napnak sem eltelnie hálaadás nélkül. Nem azért vagyunk hálásak, mert történt valami eget rengető, vagy elértem végre, amit akartam. Hanem csak úgy! Minden nap örülhetünk valaminek. Minden nap észrevehetjük, hogy értékes az életünk. A hála segít ráfókuszálni a mai napunk értékeire! 
CÉL: Mondjuk el egymásnak, milyen öröm ért minket aznap. Kérdezzük meg a gyerekeket is, ők miért hálásak! Rengeteget tanulhatunk tőlük. Ne hagyjunk elmúlni egyetlen napot sem hálaadás nélkül. A hála összehozza a családot. És oldja a feszültséget. 

Tegnap a férjem segítsége kellett, hogy elintézhessek valamit. Nem akartam őt terhelni, mert tudom, hogy nagyon elfoglalt, ezért is különösen kedves akartam lenni hozzá. Jól ment, gyorsan elintéztük. Utána kaptam tőle egy sms-t:

„Köszi a kedvességet! Remélem, simán ment, puszi!”


Mert mi a legfontosabb egy kapcsolatban?
A kapcsolat.
Maradjanak kapcsolatban, és nem fognak kiégni! A sok nehézség ellenére sem!

Ha túl sok a feszültség, ha már megszűnt az együttműködés, akkor is van lehetőség változtatni ezen. 
Megmutatom pár fontos lépésben. 

Ha érdekli a téma, jelentkezzen tréningünkre!
http://lelekkozpont.com/fejleszd-magad-trening/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr7412589465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása