Mit gondolsz? Tolvaj vagy?
2021. szeptember 05. írta: Hajdú Éva

Mit gondolsz? Tolvaj vagy?

 

thumbnail_large.jpgNagyon erős. 
Dr. S. Covey idézetek.
Csak erős idegzetűeknek merem.
Ajánlani.

"Manapság sokat hallunk az identitáslopásról.  Csakhogy nem az a legnagyobb identitáslopás, amikor valaki ellopja a pénztárcánkat vagy a hitelkártyánkat. Az a nagyobb lopás, amikor elfelejtjük, hogy valójában kik vagyunk, amikor elkezdjük azt hinni, hogy az értékünk és az identitásunk onnan ered, hogy másokhoz képest mi mindent tudtunk felhalmozni ahelyett, hogy tudatosítanánk magunkban, hogy mindannyiunkban hatalmas érték és potenciál rejlik, összehasonlítgatás nélkül. Ez a fajta lopás onnan ered, hogy elmerültünk a lerövidített utak kultúrájában, ahol az emberek nem hajlandók megfizetni a valódi siker árát. A családunk körében, barátok között és a munkahelyünkön folyamatosan egy mesterséges énképnek próbálunk megfelelni. Amikor az ember megtalálta a tükröt, mint a valódi énjét; a társadalmi tükör produktuma lett.
Önazonosságának és értékének a központja saját magán kívülre került."(
 368.o.)

Mit gondolsz? Tolvaj vagy?

board-1273117_960_720.jpg

"Csak úgy tudunk együtt élni a változásokkal, ha vannak olyan alapelvek, amelyek nem változnak. 
De van egy probléma is. Túl sokan vannak köztünk olyanok -attól félek, többen, mint korábban bármikor- akik valamilyen rövidebb utat keresnek mint amelyet az élet alapelvei kijelölnek. A szeretetet akarjuk, de az elkötelezettséget nem. Akarjuk a sikert , de az árát nem akarjuk megfizetni. Soványak akarunk lenni, de azért a tortát is meg akarjuk enni. Más szóval, azt akarjuk, amit nem szerezhetünk meg -az erős jellem jutalmát erős jellem nélkül." 

letoltes_1.jpg 

"Gyakran az a legjobb módszer a változásra, hogy kiválasztunk egy dolgot, egyetlen szokást, és apró vállalásokat teszünk saját magunknak ezzel a szokással kapcsolatban, amiket be is tartunk.
A fegyelmünk és az önbizalmunk apránként nőni fog. (370.o.)

 
watercolor-384873_340.jpgÉrzelmi bankszámla:  a hat LEGFONTOSABB BETÉT a párkapcsolatokban:
1) A másik megértése. 
2) Odafigyelés az apró dolgokra. A kapcsolatokban a kis dolgok a nagy dolgok. Ebben a rohadt karanténban tegnap este eléggé feszült voltam, fáradt. Emelt hangon beszéltem a férjemmel, mert úgy éreztem, megint csak kritizál, pozitívat nem mond. Összeszedtem magam. Ő pedig odajött hozzám, megöleltük egymást.  A KIS DOLGOK A NAGY DOLGOK! 
3)Az ígéretek megtartása: "HA A GYEREK BÍZIK BENNED, ÉS MEGSZOKTA, HOGY ÁLLOD A SZAVAD, AKKOR MEGFOGADJA MAJD A TANÁCSODAT." 
4) Elvárások tisztázása: az én dolgom tisztázni elvárásomat másokkal szemben. Példa: nekem fontos, hogy szépen beszélj velem, én abból értek. Nekem fontos, hogy pontos légy!
Na tessék! Újra egy kommunikációs feladat!
5) Személyes feddhetetlenség:
"Azt is jelenti, hogy kerülünk minden érintkezési módot, vagy formát, amely megtévesztő, kétszínű, hazug, rosszindulatú, vagy sérti az emberi méltóságot. A hazugság, egyik meghatározása szerint, olyan kommunikáció, amelynek célja a megtévesztés. Akár szavainkkal, akár viselkedésünkkel kommunikálunk, ha feddhetetlenek vagyunk, nem lehet célunk a megtévesztés." 208.o.
6) Kivét esetén őszinte bocsánatkérés: "Ha meghajolsz, hajolj meg mélyen -tartja egy keleti bölcsesség. (...) Csak az őszinte bocsánatkérés lesz betét az érzelmi bankszámlánkon, és ezt a másik félnek is érzékelnie kell." (209.o.)

"Csak úgy tudunk együtt élni a változásokkal, ha vannak olyan alapelvek, amelyek nem változnak. 
(Alapelvek, mint például az érzelmi 6 betét.)
De van egy probléma is. Túl sokan vannak köztünk olyanok -attól félek, többen, mint korábban bármikor- akik valamilyen rövidebb utat keresnek mint amelyet az élet alapelvei kijelölnek. A szeretetet akarjuk, de az ellkötelezettséget nem. Akarjuk a sikert , de az árát nem akarjuk megfizetni. Soványak akarunk lenni, de azért a tortát is meg akarjuk enni. Más szóval, azt akarjuk, amit nem szerezhetünk meg -az erős jellem jutalmát erős jellem nélkül." (366.o.) 

 board-928392_340.jpg

"Dag Hammarskjödtől, az ENSZ egykori főtitkárától származik a következő mély értelmű megállapítás: "Sokkal nemesebb dolog maradéktalanul egyetlen embernek szentelni magad, mint szorgalmasan munkálkodni tömegek megváltásán." 
Szerintem ez a mondás azt jelenti: megtörténhet, hogy naponta nyolc, tíz vagy akár tizenkét órát dolgozom, heti öt, hat vagy hét napon keresztül, sok ezer ember érdekében, magasztos feladatokon, a világ jobbításán , miközben a házastársammal, a kamasz gyerekemmel vagy a legközelebbi munkatársaimmal nincs közeli és gyümölcsöző kapcsolatom. Ebben az esetben pedig erősebb jellem- több alázat, bátorság, erő- kell ahhoz, hogy ezt az kapcsolatomat helyre tegyem, mint ahhoz, hogy továbbra is a tömegek és a nemes ügyek szolgálatának szenteljem napjaimat. (212.o.)

Erős jellem? Tanítom a gyerekemnek? Több alázat, bátorság, erő?

"Ne feledd, a gyorstalpaló módszerek csak a megoldás illúzióját képesek nyújtani.
A kapcsolatok felépítése és helyrehozatala időbe telik. Ha elveszíted a türelmedet, mert nem kapsz azonnali visszajelzést, vagy ha nagylelkűséged ellenére a gyerek látszólag hálátlan, a bankszámla megint lemerül, és elszáll mindaz a jó, amit tettél-. (...) 

Tudom, nehéz hogy türelmes maradj.

A proaktivitás erős jellemet igényel.
A befolyásolási körödre kell összpontosítanod ahhoz, hogy a dolgok fejlődését segítsd elő, és elkerüld a csapdát, amikor az ember kihúzza a virágot a földből, hogy megnézze, meggyökeresedett-e már. 

Gyors megoldások tényleg nincsenek.
Az emberi kapcsolatok felépítése és megjavítása hosszú távon megtérülő befektetés.
(Dr. Stephen Covey, A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása, 200-201.o.)

he.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr10016680228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása