2016-os KEDVENC
2016. december 14. írta: Hajdú Éva

2016-os KEDVENC

he.jpg

Ha választanom kellene, mely szavak voltak számomra igazán maradandóak ebben az évben, az egyértelműen az alábbi idézet. Biztos, nem véletlen. Van dolgom a megvalósításával, ha ennyire megérintett. Az jó érzés, hogy foglalkoztat és űz, hajt előre. Mert kihívás. Úgy emlékszem, hogy a szívbe marás ennél a mondatnál történt meg bennem: 

"Vacak lapokkal is nyerhetsz, ha okosan játszol." 

 

„Tizenéves korunkban egy középiskolai baseballmérkőzést néztünk a lelátóról. Az ütőjátékos zsinórban háromszor a labda mellé suhintott. A pályáról távozóban megvetően méregette a baseballütőjét, mintha azt vádolná a kudarcért. Jason odakiáltott neki: Nem az ütő a hibás, seggfej!

A bátyám beszólása a felelősségvállalásról is szólt. Eszembe jutott róla, hogy amikor pókerezni tanított, egy alkalommal jól kioktatott. Három körben is borzasztó lapokat kaptam, és a negyedik leosztásnál siránkozni kezdtem, hogy már megint micsoda pocsék lapok jöttek! Jason szigorú pillantást vetett rám, majd megszólalt:
- Soha, de soha ne panaszkodj, milyen lapokat osztottak le neked! Számolj az átlaggal: vannak jó leosztások, közepes leosztások és pocsék leosztások, de hosszú távon kiegyenlítődnek. Egy idióta is képes nyerni, ha kézbe kapja a pókert. A pókerben az a pláne, hogy a leosztott lapokat kell a lehető legjobban megjátszanod. Vacak lapokkal is nyerhetsz, ha okosan játszol.”

 

„Ki vagyok én?” –teszik fel szakadatlanul önmagukban a kérdést a fiatalok. Célom mindig is az volt, hogy kérdésük átfogalmazására késztessem őket: „Ki is akarok én lenni?”
És ha a kérdésre sikerül megadniuk a maguk válaszát, akkor még hátravan, hogy megtanulják: nem merő véletlen, ha az ember eljut a kitűzött célig.”
(Elliot Aronson: Életem és a szociálpszichológia)

 

ancs.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr4112047933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása