AMITŐL EMBER AZ EMBER
2017. június 08. írta: Hajdú Éva

AMITŐL EMBER AZ EMBER

jo.jpg

Mi felnőttek tudunk válaszolni a kérdésre, hogy „vajon mi különbözteti meg az embert az állatoktól, vagy a növényektől?”

Te mit válaszolnál?

Van egy virágom, ajándékba kaptam kábé 10 évvel ezelőtt egy munkáért, a hála jeléül. Szóval kedves nekem ez a virág. Hát, lehet, hülyén hangzik, de én állandóan tanulok ettől a virágtól. Szeretem, mert nem hagy cserben. Ha kell, hozza a nagy fehér virágait. Ha letelt a fehér virág ideje, akkor elszárad. Ha kell, pihen, mondjuk télen. De ekkor is teszi a dolgát. Nagy zöld leveleivel mosolyog rám télen is, megnyugtat: itt vagyok, élek, teszem a dolgom, bízhatsz bennem. A kutyás ismerőseim meg a kutyájukért vannak oda. Mert sokszor normálisabbak az embereknél –mondják.

De mitől ember az ember? A válasz sokkal hétköznapibb, mint gondolnánk. Szóval mitől ember az ember? Attól, hogy használja azt a NÉGY KÉPESSÉGÉT, amivel nem rendelkeznek szeretett háziállataink, de még az én féltett virágom sem. Ezek az eszközök velünk született emberi adottságok, de te, meg én dönthetünk, hogy használjuk vagy sem. 

 

ÖNTUDAT: Képes vagyok eltávolodni magamtól, kívülről megvizsgálni a gondolataimat, tetteimet.

LELKIISMERET: Egy belső hang segít eldönteni, mi a jó, és mi a rossz.

KÉPZELET: Lelki szemeimmel új lehetőségeket látok.

SZABAD AKARAT: Lehetőségemben áll választani, változtatni.

 

Igaz a történet. Egy középiskolás fiú, Dermell  veszélyes környéken lakik, ahol gyakran lövöldöznek az utcán. Egy nyár estén berontanak hozzájuk, kiderül, hogy kisöccsét, Kevint lelőtték egy utcai lövöldözésben, rosszkor volt rossz helyen. Dermell bosszút esküdött,  fájdalmában nem látott más kiutat, mint megkeresni, és megölni kisöccse drogkereskedő gyilkosát. Dermell ismerte a dörgést, ő is az utcán nőtt fel végül is. Pár héttel kisöccse halála után már kezében a pisztollyal kuksolt egy sötét fal mellett az utcán, mert megtalálta a drogdílert. Ott kuksolt a sötétben, csak meg kell húzni a ravaszt, más nem is volt hátra.

Dermell azonban megnyomta a szünet gombot. Tudjátok mi a szünet gomb? Amikor belekerülsz folyton ismétlődő hülyeségeidbe, és a spirál megkezdődik az agyadban, például ilyen az aggodalmaskodás is. Szóval Dermell még, ha csak másodpercekig is tartott, de mérlegelte a lehetőségeit, megnyomta a szünet gombot. Mennyi esélye lehet, hogy nem kapja el a rendőrség? Emlékezett, amikor kisöccse elkísérte a focimeccsekre, és folyton azt mondogatta, hogy az ő bátyja profi lesz. A jövőjére gondolt és arra, hogy mit akar kezdeni az életével. Megígérte magának, hogy halott testvére emlékére elvégzi a főiskolát.

Ekkor Dermell csendben hazament. Minden akaraterejét összeszedte. Leérettségizett és elkezdte a főiskolát is. És persze sportolt ezerrel. 

 

ÖNTUDAT:  Dermell képes volt kívülről is ránézni a helyzetére. Ekkor tette fel a kérdést a sötétben kuksolva, kezében a pisztollyal: biztos ezt akarom?

LELKIISMERET:  Ha lelövi a testvére gyilkosát, akkor ő sem lesz különb. Biztos, hogy lőni akar? Mi a helyes?

KÉPZELET: Lelki szemei előtt megjelent a kisöccse, emlékeiben felidézte, hogy mennyire felnézett rá a testvére, mert jól focizott. Dermell kezdte magát látni főiskolásként, sportolóként. Ez már jövőkép kérem!!

SZABAD AKARAT: Vagy lő, vagy haza megy, és megvalósítja céljait. Dermell döntött.

 

Ezt a négy lépést döntéshelyzetekben szoktam használni. Próbáld ki, amikor gőzöd sincs, mi legyen a következő lépés. Ha döntened kell bármikor, vedd elő és próbáld ki ezt a négy lépést! Nem fog cserben hagyni. Igen tudom! Ismersz embereket, akik így szoktak gondolkodni. De tudod, miért érdemes ezt konkretizálni ebben a négy lépésben? Mert amit nem tudatosan végzünk, abban fejlődni sem tudunk, a végén pedig teljesen leszokunk róla.

 

„Nem az fáj igazán, amit mások tesznek velünk,
hanem az arra adott válaszunk.”

(Dr. S. Covey, 7 szokás, 83.o.)

 

Légy kicsit okosabb, mint a kutyád, vagy a kedvenc virágod.
Kívánom, hozz jó döntéseket, használd az emberi adottságaidat.
Egyszerűen csak légy ember.
Próbáld ki, aztán gyakorold, így egyre magabiztosabb leszel.
Az egészséges kapcsolatokban nem a gyengeség, a sunyiság, hanem a magabiztosság a tuti vonzerő! 

Forrás: Sean Covey, A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

Ajánlott írás: 
Tanulmány: Megoldásokhoz kellenek a konfliktusok
Ingyenesen letölthető tanulmány (.pdf) innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr4012576187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása