Amit lehet jól
2017. augusztus 14. írta: Hajdú Éva

Amit lehet jól

covey.jpeg

Dr. Stephen R. Covey A kiemelkedően eredményes emberek hét szokása című könyvében részletezi a világhírűvé vált 7 szokást. 
A kiolvashatatlan könyvek közé tartozik, újra és újra előveszem. Egyszerűek, mélyek ezek az alapigazságok. Más, más helyzetekben megtapasztalom, hogy mennyire működnek ezek a szokások, és mindig kicsit többet értek meg az életemről, magamról. Ezek a szokások nem hagynak cserben.
Covey nem újat mond, hanem zseniálisan, leellenőrizhetően rendszerbe foglalja az ember alapműködését. Hittel teszi mindezt. 

Ajánlom azoknak, akik felhagynak mások megváltoztatásával, akik már átélték, hogy az ember bármelyik életszakaszában épülhet, változhat, ha akar. Ajánlom azoknak, akik szeretik magukat annyira, hogy működő családban akarnak élni, és tudják, hogy ez döntő részben önmagukon múlik.

Itt most csak pár gondolatban szólunk a szokásokról, remélve, hogy egyre többen megismerik, és alkalmazzák a 7 szokást. 

1. szokás: LÉGY PROAKTÍV!
Vállald a felelősséget az életedért, azaz tedd meg mindazt, ami rajtad múlik!
Vedd elő az LK-dat! (Leleményesség és kezdeményezőkészség)
A proaktív ember egy zsákutcába érve azon kezdi törni a fejét, hogy hol találhat a közelben egy járható utat, és nem sokat sopánkodik azon, hogy zsákutcába keveredett. 

2. szokás: TUDD ELŐRE, HOVÁ AKARSZ ELJUTNI!  
Határozd meg a céljaidat! Ez a lépés az elveidről is szól. Van-e Személyes Küldetési Nyilatkozatod?  Na jó, tudom, ez elég hülye kérdésnek hangzik. Valójában mindenkinek van. Olyan ez, mint az Alkotmány. Saját működésed lefektetett alapjai. Van akinek erről szól a saját Nyilatkozata:
Soha nem mosolygok a gyerekeimre!
Véletlenül sem ölelem meg a társamat.
Soha nem mondom, hogy köszönöm, bocsánat!
Nem lehetek hálás, ha tesznek értem valamit.
Nem békülgetek senkivel.
Olyan idegesítő akarok lenni, amilyen csak lehetek.
Minden ember életének van egy küldetése. 

3. szokás: ELŐSZÖR A FONTOSAT!
Mindent képes eldönteni az, hogy mire fókuszálunk. Mi ma a legfontosabb,
a kevésbé fontos,
és az egyáltalán nem fontos?
Idő-, és pénzgazdálkodás? Családokban, ahol hiányzik ez a szokás, gyakran egyik félre terhelődik túl sok feladat. Rengeteg felesleges félreértésre ad okot házasfelek között, ha nincsenek tisztázva a fontosságbeli feladatok. Ha nincsenek leosztva a feladatok egymás között! Kicsinek, nagynak egyaránt. Bármilyen helyzetben vagyok, végig gondolhatom, hogy mi a legfontosabb ott nekem, és mi nem fontos egyáltalán.

4. szokás: Gondolkodj nyer-nyerben!
Amikor mindenki jól jár. Amikor a megoldás nem a te elvárásod, nem is az enyém, hanem egy harmadik megoldás. A nyertes-nyertes megegyezésben nekem az tetszik a legjobban, hogy minden fél valamiről hajlandó lemondani, hogy mindenkinek bejöjjön a megoldás. Nem tökéletes megoldásról beszélünk. Hanem arról, ami ottésakkor nekünk megfelelő és visz előre. Szeretem ezt a fajta egyenlőséget! Ez a közös győzelem.
"A legtöbb élethelyzet kölcsönös függésen alapul, a nyer-nyer jelenti az egyetlen célszerű megoldást."

5. szokás: ELŐSZÖR ÉRTS, AZTÁN ÉRTESD MEG MAGAD!
Azaz: Figyelmesen hallgass, mielőtt beszélsz! Ha nem tudunk figyelni, nem tudunk érteni. Ha nem értjük a másikat, elfogadni sem tudunk. Együttműködni sem tudunk. Nem szereted a sok stresszt az életedben? Akkor kezdj el figyelni! Inkább faggatózunk, minősítünk, tanácsot adunk, de túl kevés figyelmet adunk egymásnak. Covey szerint ez a szokás az eredményes kommunikáció kulcsa. Miből érzi a másik, hogy figyelsz rá?

6. szokás: TEREMTS SZINERGIÁT!
Gondolkodj együttműködésben. Többen többet érhetünk el. Van benne kockázat is. Összeállni? Vele meg vele? Igazad van! Nem kockázatmentes a szinergia. De a kreativitás mindig kockázattal jár! Azonban, ha magas a bizalomszint a résztvevők között, akkor jobb eredményeket lehet elérni, mint amire eredetileg számítani lehetett.
A természetben mindenütt jelen van a szinergia. "Ha két növényt szorosan egymás mellé ültetsz, gyökereik összefonódnak és együttes erővel sokkal jobban fellazítják a talajt, mint amennyire egyenként képesek lennének rá. Ezáltal  mindkettő több táplálékhoz jut, és gyorsabban tud fejlődni." 

7. szokás: ÉLEZD MEG A FŰRÉSZT! 
Törekedj egyensúlyra az életedben!
A tanmese szerint a favágó első nap kivág nyolc fát. A teljesítménye azonban folyamatosan romlik. Nemsokára egy nap már csak egy fát vág ki, pedig ugyan olyan erőbevetéssel dolgozik. A főnöke látja kínlódását, meg is kérdezi a munkását, hogy mikor élesítette utoljára a munkaeszközét? Még egyszer sem- hangzott a válasz.
A nagy kérdés előttem ez: képes vagyok megújulni, szünetet tartani, vagy ráncos, ideges, büdös, hisztis, leharcolt hülye nő válik belőlem?


Van mit gyakorolni?
he.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr9912576185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása