TUDSZ RAGADNI?
2018. július 29. írta: Hajdú Éva

TUDSZ RAGADNI?

fa.jpg

"Gyakran többet törődünk pénzzel, tárgyakkal, mint egymással."

Annyi megoldást keresünk a boldogságra! A jó párkapcsolatra. A megoldás mindig szemtelenül egyszerű.
Erről a jó megoldásról szól ez a bejegyzés.

A szakemberek mindig újabb információkkal látnak el minket, amik érintik a párkapcsolatot is. Nézzük például a feniletilamin-t! Ez az anyag termelődik az agyunkban, amikor szerelmet érzünk, szerelmesek vagyunk. Ez egy kábítószer. A baj az, hogy nem egészen három évig termelődik, aztán ez megszűnik. Szó szerint múlik a szerelem.

Azonban nem maradunk lehetőség nélkül, hiszen itt van az oxitocin! Az oxitocin kapcsolatsegítő építő anyag. Felelősség! Mert választható. Hogy hogyan jön ide a felelősségünk? Hát számomra ezen a ponton válik fontossá ez a téma. A kutatók szerint ez az anyag felelős a kötődésért. Amikor tehát figyelünk egymásra, örömet okozunk a társunknak, viszünk egy virágcsokrot a nőnek, vagy öleléssel várjuk haza a férfit, akkor oxitocin termelődik és érezzük, hogy együtt lenni jó.

"Az oxitocin elindul szervezetünkben minden kézfogásnál, szorosabb összebújásnál. Ez összeköt bennünket azokkal, akiket a legjobban szeretünk. Akár egy szerelem, egy szerető, egy gyerek, egy családtag vagy egy barát. Tanulmányok szerint az oxitocin szint a tetőfokára hág az orgazmus elérésekor mindkét nem esetében. A nőknél szüléskor és szoptatáskor az oxitocin szintén az égbe szökik."
https://www.harmonet.hu/te_en_szex/19966-a-vagy-kemiaja-szerelmi-hormonok.html

egyutt.jpg

Akikkel együtt dolgozhatom, ők is elmondják, hogy nem tudták, nem tudják, hogy egy kapcsolat nem csak úgy magától van! Én is kellek hozzá. Mi építjük azt fel. Teszünk bele. Építjük. Törődünk a kapcsolatunkkal! A mai ember többet törődik a pénzzel, a tárgyakkal, mint egymással. Mint saját gyerekével. A párkapcsolat egy érzékeny rendszer. Egy épület. Ami rólunk prédikál. Mi tesszük széppé, mi tesszük tönkre! 
A párkapcsolat felelősség. Vagy építjük, vagy eldobjuk a bús fenébe, mikor elmúlik a feniletilamin! 

Nekem az a kép jut eszembe, hogy amikor két ember összeáll az olyan, mintha vennénk egy telket. Egy üres telket, ahol felépíthetjük a házunkat. Sokan azt hiszik, hogy egy tökéletesen kész házba költöznek bele akkor, amikor összeházasodnak, összeállnak valakivel.
Azt hisszük, hogy kész a kapcsolat!
EGY PÁRKAPCSOLAT SOHA NEM KÉSZÜL EL. OTT MINDEN NAP VAN DOLGUNK! Egymással!

A szeretetkapcsolatainkban, társkapcsolatainkban a szeretet az, ami összeköt. 
Úgy szeretni, ami összeköt. Ragaszkodni. Kapcsolódni. Újra és újra. Minden nap. Ez az oxitocin. Ez a párkapcsolat. Ez az elköteleződés. De ne felejtsük! Ez választható. Nem automatikusan termelődik az oxitocin, a kapcsolat ragasztóanyaga, hanem csak akkor, ha mi akarunk kötődni, akarunk kapcsolódni!

sunflower-3512656_340.jpg

Azt tapasztalom, hogy a nem működő párkapcsolatokban valahogy NEM ALAKUL KI ez a kötődési szokás. Nem teremti meg a két ember a közös kötődési szokásaikat. Nem dolgoznak azon a felek, hogy naponta kapcsolódjanak egymáshoz. Mi minden tartozik ide? Például van, akik reggel töltenek el időt egymással, mert a nap további részében nem találkoznak, csak este. Akkor a reggel az ő idejük! Van, ahol nap közben rátelefonálnak egymásra. Vannak, akik este a teraszon egymás kezét szorongatva boroznak, ők itt találkoznak, itt vannak együtt. 
Az én férjem ÉSZREVESZ minden gondoskodásomat, amit igyekszek beletenni a házasságunkba, és megköszöni! Ilyenkor tényleg valami történik bennem! Annyira jól esik újra és újra az, hogy figyel rám, hogy észreveszi a törődésemet, hogy arra nincs szó! Neki nem természetes, hogy teszem a dolgomat! Mindig észreveszi és mondja hálásan! Egy párkapcsolatban a szeretet nem válhat természetessé! Nekünk még fontos ragasztóanyag az érintés. Ölelés, vagy amikor megsimogatja a kezemet, a fejemet, amikor elmegy mellettem. Minden ide tartozik, amivel jelezzük a társunknak, hogy ő fontos nekünk, és mi összetartozunk!

Szóval minden kapcsolat más időbeosztásban is, szükségletekben is! Az oxitocin akkor működik, akkor ragadunk egymáshoz minden nap, ha kitaláljuk a saját kapcsolatunk szokásait, amiben megadjuk egymásnak a szeretet: időben is, szükségletekben is. 

Ha stabil, működő párkapcsolatot akartok, akkor RAGASZKODJATOK EGYMÁSHOZ! Minden nap!
Ebben segít az oxitocin. De ne felejtsd el! Ez választható! Vagy akarsz minden nap ragaszkodni a társadhoz, vagy nem. 
Nem csak a pénzzel, nem csak a munkával, nem csak a tárgyakkal kell törődnünk. 
Hanem egymással is.
A TE PÁRKAPCSOLATODBAN VAN RAGASZTÓANYAG? ÉS RAGASZTASZ VELE MINDEN NAP?

he_1.jpg

Hajdú Éva 
egyéni, párkapcsolati coach, tanácsadó

GONDOLKODJ FEJLŐDÉSBEN!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr2314148077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása