szívásnak tűnik, pedig tök jó!
2020. december 15. írta: Hajdú Éva

szívásnak tűnik, pedig tök jó!

 

 portrait-3113651_340.jpg

Család.
Virginia Satir. 
Szaktekintély. 
Szerinte a családnak négy fontos területe van, amit, ha működtetünk, működik. A család.
1) Két ember, aki folyamatosan Erős Önbecsülését építi.
2) Pozitív, egyenes, őszinte Kommunikáció: "Aki szeret téged, az figyel rád!"
3) Együttműködés a külső szervekkel. 
4) Szabályok, amik megfelelnek a családnak, rugalmasak, változtathatóak. 

Mindez tanulható.

composing-2391033_340.jpg

Satir említi, hogy a nem működő család a fenti 4 lépésnek az ellenkezője. 
1) Anyuci és apuci nagy ívben leejti, hogy Erős Önbecsülésében fejlődjék. 
2) A kommunikáció védekező, tiszteletet mellőző. Esze ágában sincs együttműködni. Játszmázás folyik, ami egy gyilkos fegyver. A felek egyre inkább elfelejtik saját felelősségüket felvállalni. Marad a hibáztatás, önigazolás, siránkozás. Egymás LEgyőzése. Ja! És egymás győzködése! Ami meg a legnagyobb gáz: nem tudnak, nem mernek ÉRZÉSEKRŐL beszélni. Sokan jönnek-jövünk olyan családból, ahol erre semmi, de semmilyen példát nem látnak! Nem merünk érezni! És az ilyen emberek mellett érezni sem szabad!
Aki nem tudja mások érzéseit fogadni, és sajátját asszertíven kifejezni, az lemarad az önismeretről, ami egy életen át tartó folyamat, így nem képes párkapcsolatot sem építeni.
3) Többnyire nem szeretne a családi csapat együttműködni a külső szervekkel. (Pld. iskola, vezető, főnök, szomszéd, bölcsöde, óvoda, osztályfőnök, háziorvos, stb.) A jó szabályok képessé tesznek minket a kompromisszumra, valamint a nyertes- nyertes megegyezések kidolgozására. Itt nincsenek sem kompromisszumok, sem nyertes megállapodások! 
A kompromisszum: 1+1 =2
A nyertes-nyertes megegyezés ennél is több. Itt 1+1=3.
4) Szabályai vannak, mert a rossz szabály is szabály. Azonban ezek a szabályok nem követik a családban élő emberek szükségleteit. Nem követik az életkörülmények változásait sem! Főleg kemény szabályok ezek, amelyek követelnek, nem kérnek, betartásuk nem erősíti  mentálisan a kapcsolatot. 

Csíkszentmihályi Mihály egy másik szaktekintély.
Egy könyvet írt kutatásáról. Csapata évekig vizsgálta iskolák tanulóit. Mérték a diákok teljesítményét, vizsgálták, ki milyen családból jön, és ez miként befolyásolja iskolai teljesítményüket, emberi előrehaladásukat. 
Csíkszentmihályi és csapata négy típusú családot ismert meg. 

1) Kifelé jól teljesítenek. Külső elvárásoknak kitűnően, és elsősorban kifelé megfelelnek. (Pld. Jól együttműködnek iskolai, óvodai, munkahelyi elvárásokkal. )
2) Befelé jól teljesítenek. A család tagjai belül, az egymással történő interakcióban olyan erősek, hogy ha nem működik valami egy külső szervvel, elvárással, a belső rendjük nem fog meginogni. )
3) Kifelé is, és befelé is jól teljesítenek. Ez a család a fenti kettőt egyensúlyba képes hozni. Csíkszentmihályi és csapata mintának-etalonnak ezt a típust említi meg. Ennek a családtípusnak a gyermekei érnek el kiemelkedő eredményt az iskolai munkában is.
4) Kifelé sem teljesít jól, és befelé sem. Egyik oldalt sem tudják kielégítően működtetni. Csíkszentmihályi és csapata ezt a családmintát nevezi meg leginkább elkerülendőnek. 

glass-975494_340.jpg

Amíg engem ki nem lőnek, hangoztatom, fejlesztő megbeszéléseken dolgozunk ezzel is: az Erős Önbecsülés ismérvei:
1) Az ilyen embernek vannak határai. Konfliktushelyzetbe is bele áll határozottan, magabiztosan. Akkor is, ha nehéz. Asszertiven-önérvényesítően képes kommunikálni. Azaz képviseli értékeit-igényeit úgy, hogy ezeket el is éri, és ezzel másnak nem tesz kárt. Mivel vannak határai, észleli, így TUD KÜLÖNBSÉGET TENNI, HOGY  melyik az a konfliktus, amibe érdemes belemenni, és melyik az, amibe NEM.

2) Kudarckezelő képességét fejleszti.
"Nem az a baj, amikor hibázok, hanem az, ha nem tanulok belőle."
Hibáiból igyekszik tanulni, képes kijavítani azokat. 
Nem az a fontos, hogy hibáztam, hanem az, hogy kijavítsam. Ebből tanulok, ezáltal fejlődök, élettapasztalatra teszek szert.

3) Életöröm, boldogság. Képes töltekezni a napi apró örömökből. Vajon te és én ma miért lehetünk hálásak? Amilyen együgyűnek tűnő kérdés, annyira idéz elő csendes hallgatást válaszadás helyett.

4) Szeretetet ad, és elfogad.
Egyensúlyt képes megteremteni.
Nem csak ad, hanem kap is.
Nem csak kap, hanem ad is.

5) Pozitív visszajelzést ad, és elfogad. 
Egyensúlyt képes megteremteni.
Nem csak ad, hanem kap is.
Nem csak kap, hanem ad is.

6) Rugalmasság, spontaneitás. Pld. amikor nem kapok marhahúst a boltban, nem szidom le a fél világot, hogy rohadjon meg, mert én ma csirkepörit akartam főzni. Tudok váltani. Jó, akkor legyen marhagulyás. Végül is már régen volt. 

Mindez tanulható.

antelope-canyon-457495_340.jpg

Szóval ilyesmivel (is) foglalkozunk párkapcsolati coachingon.
Vagy egyéni fejlesztő megbeszéléseken. 

Hogy miért írtam ki magamból a Satir-féle és a Csíkszentmihályi-féle családmintákat?

Van mit csinálni. 
Van mit tanulni. 
Van mire figyelni. 
Van miben változni.

És nem. 
Nem doktori cím kell ahhoz, hogy valaki fejlessze magát, és a családi csapatot. 
Nem. 
Nem három diploma kell hozzá. 
Nem. 
Nem sok pénz kell hozzá. 
Sok tisztelet, alázat, szorgalom és kitartás kell hozzá. 
Meg az a furi dolog. Tudjátok. Az a szeretet. Vagy mi.
Meg a megbocsátás.
Mert ahol emberek összegyűlnek, ott van veszekedés is. Nézetkülönbség is. Mindenféle érzés is. Sokféle meglátás is van. Ezért egyetlen megoldás az Együttműködés. Még akkor is, ha a társadalom amiben élek, jobban becsüli mások mindenáron legyőzését, mint az együttműködést. Mint a közös győzelmeket! Csak megnyugtatásul mondom, hogy a kutatások szerint (is) minden helyzetben van-létezik egy kölcsönösen előnyös megoldás! Van!
Nem egymás legyőzésére van szükség, hanem közös megoldásokra.
És, ha erre nem mutatunk példát otthon a gyermekeinknek, akkor nem fogják tudni, milyen az, amikor két ember kibékül, megbocsát és közös megoldásra jut.

És amikor rájön, hogy nem tudja, milyen az, talán eljön fejlesztő megbeszélésre, mert ez tanulható.
Hihetetlen jó életérzés, amikor eljön hozzám egy ilyen fiatal felnőtt, meghiusúlt kapcsolattal, kapcsolatokkal a háta mögött. És jön. Mert meg akarja tanulni. Épülni akar.
Még időben jön.

Igen. Időben jönni fontos, fiatal felnőttként jönni fontos, mert ilyenkor sokaknak még könnyebb váltani, mint 10-15 év szorgalmasan betanult élhetetlen mintáival szembesülni-szembenézni, és mindezen változtatni! 

A coaching-fejlesztő megbeszélések tehetnek a családokért.
A fiatal felnőttek támogatásán keresztül is! 

letoltes_1.jpg

Neked mit jelent a család?
he.jpg










 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr9216335576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása