Biztos Bázis
2021. január 12. írta: Hajdú Éva

Biztos Bázis

 wood-4474589_960_720.jpg

Minden reggel visz az oviba magával.
Egy plösst.
A gyerekem.
Ő adta ezt a nevet a plüss játékainak. 
Reggel bevágtázik a szobába, csizmástul, mert kell a plöss.
Hajam meg égnek áll.
Úton ovi felé szorongatja, lóbálja két kezében. 
Mert kell. 
A plöss. 
A Biztos Bázis.
Gyerekem plöss iránti ragaszkodása juttatta eszembe.

Van-e Biztos Bázisunk?
Ha nincs, ne légy nyugodt!

bank-2696835_960_720.jpg

"A biztos bázisok azok az emberek, célok vagy dolgok, akikhez és amelyekhez különleges kötelék fűz bennünket. Bár sokféle köteléket teremtünk, a biztos bázisok különlegesek, mivel védelmet, vigaszt és energiát nyújtanak nekünk. Életünkben ők a fogódzók - éppúgy, mint a fa gyökereit körülvevő föld, amely szilárd alapot és támaszt ad a viharban. Minél erősebb a biztos bázisunk, annál nagyobb az ellenállóerőnk, amikor kedvezőtlen körülményekkel kell megküzdenünk. Emellett a biztos bázisok útmutatással is szolgálnak belő látásunk irányításához, hogy értelmet adhassunk az eseményeknek. Fenyegető körülmények között önbizalmat és példaképet nyerünk belőlük. Ekképpen a biztos bázisok létfontosságúak ahhoz, hogy a negatív élményeket pozitívvá változtassuk át, megvédve minket attól, hogy az élet fájdalmas körülményei miatt tússzá váljunk. (...)

A biztos bázisok számos formát ölthetnek. Elsősorban emberek: szülő, nagyszülő, tanárok, főnök, személyes tréner, barát, kolléga, stb., de lehetnek országok, kedvenc állatok, célok is. Biztos bázis lehet a hit és a vallás is. Bár az embereknek sokféle biztos bázisuk lehet, mindenki a számára legjelentősebbeket keresi és választja ki. Akinek biztos bázisai vannak, biztonságban érzi magát. Egy biztos bázist nyújtó kötelék elveszítésének vagy maguknak a biztos bázisoknak a teljes hiánya bizonytalanságot, szorongást, sőt agressziót és erőszakot gerjeszthet." (101.o.)

"A biztos bázis kifejezést a katonai nyelvből vette át John Bowlby, a modern kötődéselmélet atyja, ez az egyik sarokköve kötődéselméletének. A biztos bázis egyedi szerepet tölt be: ez az, ahonnan az egyén "nekivághat a külvilágnak, és amelyhez visszatérhet, abban a biztos tudatban, hogy szívesen fogadják érkezését, táplálják testileg és érzelmileg, megvigasztalják, ha szomorú, megnyugtatják, ha fél." (G. Kohlrieser, Túszok a tárgyalóasztalnál, 103.o.)

Amikor John Bowlby (1907-1990) kezdte bizonyítani a biztos bázisok jelenlétének fontosságát az emberi kapcsolatokban, először kinevették. Majdnem kizárták a Brit Pszichoanalitikus Társaságból. „A hagyományos bölcsesség azt tartotta, hogy az anyák ás más családtagok dédelgető magatartása túlságosan függő és önállótlan fiatalokat teremt, akik később inkompetens felnőttekké válnak.” (…) Valamiféle steril és racionális távolságtartó magatartás volt a gyereknevelés elfogadott módja.” (Sue Johnson, Ölelj át, 26.o.)

Szóval amikor a biztos bázisról beszélünk, ne gondoljuk, hogy Bowlby-t ezért először ünnepelték, vagy szakmai kitüntetéseket kapott volna. Ma viszont fontos tudásnak számít az a viselkedésmód, ami alapvetően szükséges a kötődéshez.

bank-2696835_960_720.jpg

Biztos bázis.
Védelmet, vigaszt, energiát nyújt.
Biztonság.
Fogódzó.
Ellenálló erő a kedvezőtlen körülményekkel szemben.
Értelmet ad.
Önbizalmat ad.
Hasznos példaképeket.

Biztos bázisom a munkám.
A férjem.
Az otthonom. 
A gyerekemnek lenni Biztos Bázis!
A két barátom. 

Biztos bázisom a futás.
Az olvasás.
A szabályaim. Az értékrendem.
Biztos bázisom a blog. Ez a blog.
Ahol kiadhatom magamból-megoszthatom, ami feszít, ami nekem fontos.

Biztos bázisok!
Neked mik?
Kik?

Fontos, hogy legyenek, mert  "biztos bázisoknak a teljes hiánya bizonytalanságot, szorongást, sőt agressziót és erőszakot gerjeszthet." (101.o.)
Ismerős?
he.jpg

 

 

 

 

fotók: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr2416385532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása