PÁRBESZÉD NÉLKÜL? NE MÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁR!
2019. június 09. írta: Hajdú Éva

PÁRBESZÉD NÉLKÜL? NE MÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁR!

rope-1469244_960_720.jpg
Családban élni párbeszéd nélkül?
Ne máááááááááááááááááááááár!
Gyerekek nőnek fel úgy, hogy nem látnak példát erre.

Jobbik esetben eljönnek felnőttként, és megbeszélhetjük, hogyan működik.
Szoktuk mondani, hogy "a kapcsolatban a kommunikációval van a legnagyobb baj....".
Nem tudjuk, hogyan kell párbeszélni! 
Azt igen, hogyan kell elbeszélni. 

Ha nincs párbeszéd, nincs kapcsolat.
Ha nincs kapcsolat, akkor konfliktushegyek nőnek.
Akkor mi marad? A pénzem?
A pénzem fog átölelni, figyelni rám, puszit adni?

A dialógus szó jelentése:
Dia: át-keresztül. Létrejön közted és köztem egy kapcsolat. 
Logosz: az alaktalant megformáljuk; 
A dialógus szó jelentése?
Kuplerájból rendet hozunk létre.

Közösen! 

A nagy szakember George Kohlrieser méltán híres könyvéből: 

"Mi a különbség a párbeszéd és a beszélgetés között? Miért helyezünk ekkora hangsúlyt a dialógusra? 
Elvégre nem csupán arról van szó, hogy beszélünk egymással? Valójában jóval többről van szó: a párbeszédben értelmünk és érzelmeink, neveltetésünk, vérmérsékletünk, egész személyiségünk részt vesz. A dialógus lényege a kölcsönös érdeklődés, gondolkodásmód és reflexió. 

NEM OLYASMI, AMIT A MÁSIK EMBERNEK, HANEM AMIT A MÁSIK EMBERREL EGYÜTT TESZEK. 

Ehhez szemléletváltásra van szükség azt illetően, hogy mit jelent a kapcsolat a másikkal. A párbeszéd során a hangsúly a másik ember megértésén van, nemcsak azon, hogy ő megértsen engem. 

A dialógus olyan csere, amely során az emberek együtt gondolkodnak, és valami újat fedeznek fel. Önmagukon túlmutató igazságot keresnek általa. 
A dialógus a résztvevőket más minőségi szintre juttatja el, amelyen mélyebben megértik egymást." 

(G. Kohlrieser, Túszok a tárgyalóasztalanál, 170-171.o.)


ALAPÁLLÁS:  KONFLIKTUSHELYZETED EGY MÁSIK EMBERREL. 

1.

Sose teremtsünk ellenséget

Kölcsönös tisztelet, pozitív viszonyulás és az együttműködés kommunikációja: én oké vagyok, te is oké vagy. Én is ember vagyok, te is emberből vagy! Ahogy én mondom: behozom magam középre! Egyenlő szinten vagyunk! 
Még erős, korlátokat szabó határok meghúzásánál is fontos ez a lépés.

 „Az elfogadás nem vagy-vagy jelenség, hanem mérték kérdése – minél nagyobb fokú az elfogadás, annál nagyobb az esélye, hogy rendezhetjük különbségeinket, és pozitív eredményre juthatunk.”
(G. Kohlrieser)

 

2.

Sosem a személy a probléma

Válasszuk külön a személyt a problémától, és a megoldandó problémára összpontosítsunk, ne a személyre. Ez az alapja annak, hogy a konfliktuskezelési folyamat során elkerüljük a konfliktus elfajulását. 

Gyakran gondolunk arra, hogy minden rendben lenne, ha megszabadulnánk a személytől. Ha úrrá tudunk lenni ezen a szemléletbeli nehézségen, elkerülhetjük, hogy egy konfliktusban az érzelmek túszává váljunk. Túl könnyen tekintünk vkit –ha bármiben eltér tőlünk potenciális veszélyforrásnak vagy ellenségnek. Ez silány bázis a párbeszédhez.

Könnyen  érezheti úgy bárki, hogy megtámadják vagy fenyegetik, ezért minden erővel arra kell törekednünk, hogy elválasszuk a problémát a személytől.

3.

Őszintén törekedjünk arra, hogy segítsünk a másik embernek megkapni azt, amire szüksége  van, vagy amit akar

Túlságosan is könnyű önmagunk túszává válnunk azáltal, hogy túlhangsúlyozzuk, mi az, amit mi akarunk, anélkül, hogy először őszinte és hiteles segítő szándékunkról biztosítanánk a másik embert. Meg kell tartanunk a köteléket a másik emberrel azáltal, hogy érdeklődést mutatunk az iránt amit ő akar vagy igényel. Mondhatunk nemet vagy kitehetjük a halat az asztalra úgy, hogy közben a másik ember szükségleteit és igényeit szem előtt tartjuk. Ha jó társsá- vezetővé akarunk válni, meg kell tanulnunk köteléket teremtenünk és érdeklődést mutatni a másik ember iránt.

4.

Ne hagyjuk, hogy a támadások és heves érzelmek rabul ejtsenek

Sose vegyük magunkra az agresszív szavakat és cselekedeteket. Őrizzük meg világos gondolkodásunkat, és sose tévesszük szem elől a célt. Ha késztetést érzünk, hogy támadjunk meg vkit, akkor gyorsan töröljük ezt a gondolatot belső látásunk fókuszából, és helyettesítsük a segítés vagy a folytatás szándékával személyes vagy szakmai szerepünkben. (FORRÁS: G. Kohlrieser: Túszok a tárgyalóasztalnál)

MARADJ PÁRBESZÉDBEN!

he.jpg

HAJDÚ ÉVA 
CSALÁDI-PÁRKAPCSOLATI COACH
CSALÁDI MEDIÁTOR
LIFE COACH - FEJLESZTŐ

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr9614886040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása