az élet lehetséges középpontjai
2020. február 23. írta: Hajdú Éva

az élet lehetséges középpontjai

 istockphoto-1267157670-170667a.jpg

LEHETSÉGES KÖZÉPPONTOK.
Dr. Stephen Covey "A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása" c. műben ír erről egy részletes felsorolást. 
Ki tud erre válaszolni?
Mi áll életed középpontjában?
Mi áll az életem középpontjában?


"Mindnyájan rendelkezünk középponttal, bár többnyire nem veszünk róla tudomást.
Arról pedig még kevésbé, hogy ez a centrum mindenre kiterjedő szerepet játszik önmagunk és az életünk alakításában." 

HÁZASTÁRS - KÖZPONTÚSÁG
"Természetesnek és helyénvalónak tűnik, ha valaki a férjét vagy a feleségét teszi élete középpontjává. Ami az általam ismert házastárscentrikus kapcsolatokban előbb vagy utóbb szinte mindig a felszínre került: Ez a gond a túlságosan erős érzelmi függőség. Ha az érzelmi önbecsülésünk elsősorban a házasságunkból táplálkozik, akkor nagymértékben függővé válunk a kapcsolattól. Ha ez megtörténik, akkor kiszolgáltatottak leszünk házastársunk érzéseinek és hangulatainak, viselkedésének, annak, ahogy velünk bánik, és bármely más külső eseménynek, amely hatással lehet a kapcsolatainkra -új gyermek érkezése, társadalmi sikerek, és így tovább-. 
Amikor nő a felelősség, és a házasságot mindenféle gondok-bajok terhelik, hajlamosak vagyunk visszatérni azokhoz a forgatókönyvekhez, amelyeket neveltetésünk idején kaptunk. Amikor a mélyen gyökerező gondok összekapcsolódnak a kapcsolatban fennálló érzelmi függőséggel, a házastárscentrikus viselkedés minden sebezhető pontja feltárul. Ha attól a személytől függünk, akivel nézeteltérésbe kerülünk, a függőség és a konfliktus egyaránt felerősödik."

CSALÁDKÖZPONTÚSÁG
"Látszatra ez is természetes és helyénvaló. ( ... ) A családcentrikus emberek biztonságérzetüket és önértékelésüket a családi hagyományra és kultúrára alapozzák. Így aztán a hagyományok és a családi kultúra minden változása megsértheti őket, csakúgy mint azok a dolgok, amelyek a család jó hírét kezdik ki. 
A családcentrikus szülőknek nincs meg az a szabadságuk, az a hatalmuk, hogy a gyermeknevelésben csak a gyerekek érdekeit tartsák szem előtt. Ha saját biztonságérzetüket a családjuk adja, akkor az a szükségletük, hogy a gyerekeik előtt népszerűek legyenek, erősebbnek bizonyulhat, mint az , hogy hosszútávon gondolkozzanak a gyermekek testi-szellemi neveléséről és fejlődéséről. Megeshet, hogy csak azzal foglalkoznak, hogy gyermekeik az adott pillanatban helyesen és jól nevelten viselkedjenek."
A látszatra adnak, vagy ők azok, akik hangoztatják, hogy a "családért élek", ami érzelmi leuralással függhet inkább össze! 

PÉNZKÖZPONTÚSÁG
"Egy másik logikus, különösen gyakori középpont az emberek életében a pénz.
Előfordul, hogy valaki látszólag nemes célból adja a fejét pénzcsinálásra, például a családja biztonságáról kíván gondoskodni, ami valóban fontos. Ha azonban életünk középpontjába a pénzkeresést állítjuk, akkor a kudarc törvényszerűen bekövetkezik.
Ha önértékelésed forrása a vagyonod értéke, akkor te is ki vagy téve mindannak, ami hatással lehet a vagyonodra. A munka és a pénz azonban önmagában sem bölcsességet, sem útmutatást nem nyújt, és az általuk megszerezhető hatalom és biztonság is korlátozott. A pénzcentrikus emberek gyakran minden mást háttérbe szorítanak az életben, még a családjukat is, feltételezve, hogy mindenki számára világos és magától értetődő az anyagi biztonság mindenek fölött való fontossága. 
Ismertem egy apát, aki épp cirkuszba vitte a gyerekeit, amikor telefonáltak a munkahelyről, hogy sürgősen be kellene mennie. Nemet mondott. Amikor a felesége azt tanácsolta, hogy talán mégis be kéne mennie, azt válaszolta: "Munka lesz még bőven, de gyerekkor csak egy van." Amíg csak élt, a gyereki mindig felemlegették ezt a kicsiny, de nagyon fontos gesztust, és nemcsak tanulságként, hanem apjuk irántuk érzett szeretetének megható megnyilvánulásaként." 

MUNKAKÖZPONTÚSÁG
"Azok az emberek, akik a munkát állítják a középpontba, könnyen függőségbe kerülhetnek. Eljuthatnak egy olyan pontra, amikor a munkájuk már egészségük, kapcsolataik és életük minden más fontos területének rovására megy. 
Mivel önazonosságuk és önértékelésük hivatásukból táplálkozik, biztonságukat minden olyan dolog megingathatja, ami akadályozza őket a munkájukban. "

VAGYONKÖZPONTÚSÁG
"Ez nem csak anyagi dolgokat jelent, például divatos ruhákat, házakat, autókat, motorcsónakot vagy ékszereket, hanem olyan nem megfogható dolgokat is mint a hírnév, a dicsőség vagy a társadalmi megbecsülés.
Ha olyasvalaki társaságában van, aki nála vagyonosabb, híresebb vagy megbecsültebb, alacsonyabb rendűnek érzi magát. Ha olyasvalaki mellé kerül, aki nála kevésbé tehetős, nem annyira híres vagy megbecsült ember, mint ő, felsőbbrendűnek érzi magát. Önértékelése folyton ingadozik. Nincs állandóságérzete, nincs biztos pontja, nincs megingathatatlan öntudata. állandóan azzal van elfoglalva, hogy védje és biztosítja a vagyonát, az értéktárgyait, a részvényeit,  a pozícióját  vagy a jó hírét. "

ÉLVEZET-KÖZPONTÚSÁG
"Az élvezetcentrikus életmód csillogását alaposan megszemlélhetjük. Csakhogy azt már nem szokták bemutatni, hogy ennek az életstílusnak mi a természetese követkeméznye, milyen hatással van belső lényünkre, termelékenységünkre és kapcsolatainkra. 
Még az élvezetközpontú ember is hamar elunja a szórakozás egymást követő fokozatait, nem tud betelni velük, egyre többre lesz szüksége. Fokozatosan elpocsékolhatjuk egész életünket. "

BARÁT- VAGY ELLENSÉG-KÖZPONTÚSÁG
"Számukra szinte mindennél fontosabbá válik, hogy a hozzájuk hasonlók elfogadják és befogadják őket. 
A barátközpontúság egyik fajtája, ha valaki kizárólag egy emberrre összpontosít. Az illető függővé válhat egy másik embertől, ez elvezethet egy egyre súlyosbodó szükséglet-konfliktus spriálhoz,ha valaki úgy talála, hogy egy számára érzelmileg vagy társadalmilag fontos személy igazságtalanul bánt vele,  könnyen megszállottjává válhat ennek az érzésnek, és az élete középpontjává teheti az illetőt. Negatív függőségbe kerül vélt elleneségének viselkedésétől és hozzáállásától."

EGYHÁZKÖZPONTÚSÁG
"Vannak, akik szorgalmasan járnak a szertartásokra, rész vesznek az egyházi munkában, de közben érzéketlenné válnak a környezetükben felmerülő égető emberi szükségletek iránt, amivel éppen azoknak a tanításoknak mondanak ellent, amelyekben állítólag mélyen hisznek. Vannak aztán olyanok is, akik ritkábban vagy egyáltalán nem járnak templomba, hozzáállásuk és viselkedésük alapján azonban sokkal hitelesebben közvetítik az alapvető zsidó-keresztény erkölcs alapelveit. 
Az egyházközpontú ember életének a mások által róla alkotott kép és a látszat válhat a legfőbb szemponttá, ami a személyes biztonságot és a belső értéket aláásó képmutatássá fajulhat. 
Ha valaki az egyház szolgálatát célnak, nem pedig a célhoz vezető eszköznek tekinti, annak előbb-utóbb a bölcsessége és a belső egyensúlyérzete fogja kárát látni." 

ÉNKÖZPONTÚSÁG
A mai világban talán az a leggyakoribb, ahogy az emberek önmagukat teszik meg életük középpontjáva. Az egocentrizmusból nem sok biztonság, útmutatás, bölcsesség vagy erő származik.
Olyan mint a palesztinai Holt-tenger, elfogad, de soha nem ad. Megreked, és képtelenné válik  a fejlődésre. 

Mi az életem középpontja?

"Az emberek középpontja általában a felsorolt és / vagy egyéb típusok valamilyen ötvözete, azoknak a különböző hatásoknak, hatáskombinációknak az eredménye, amelyek meghatározó szerepet játszanak az életükben." 

Akkor mi a megoldás?

Az elvközpontúság!
Mert döntéseinket az elveink, értékeink, alapelveink mentén hozzuk.
Mik az elveim? Vagy másszóval: Milyen értékek szerint élem az életemet?

Mivel minden döntésünk középpontjában az ELVEINK állnak, írja még Covey, fontos, hogy tisztázzuk magunknak saját értékeinket. Elveinket.
Legyünk elvközpontúak. 
Mi áll az életem középpontjában?

Az un. SZEMÉLYES KÜLDETÉSI NYILATKOZAT tartalmazza az elveimet.
Az értékeimet. 
A Személyes Küldetési Nyilatkozat tükrözi a jellememet.

Életünk minden egyes napját az értékeink határozott tudatosításával kezdem. Amikor aztán jönnek az élet apró bosszúságai és kihívásai, a döntéseimet ezeknek az értékeknek az alapján hozom meg. Cselekvéseim a tisztességen alapulnak.

Nem az érzelmekre vagy a körülményekre reagálok. Proaktív vagyok, és azok az értékeim vezérelnek, amelyeket pontosan tudatosítottam magamban. "

(Dr. S. Covey , A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása, 114.o.)

SZEMÉLYES KÜLDETÉSI NYILATKOZATOT.

Ez nem olyasmi, amit máról holnapra meg tudunk alkotni. (…) Hetekig, vagy akár hónapokig eltarthat, mire úgy érzed, hogy megfogalmaztad valódi küldetésedet, ami nem más, mint a legmélyebben gyökerező értéked és iránymutatásod tömör és szabatos megszövegezése. De még akkor is fontos, hogy időről időre áttekintsd, és kisebb változtatásokat végezz rajta, hiszen az évek múlásával új felismerésekre juthatsz, vagy megváltozhatnak a körülményeid. (138.o.)

SZEMÉLYES KÜLDETÉSI NYILATKOZAT. Így ír erről még Covey:
"Egy barátom Rolfe Kerr a következőképpen fogalmazta meg saját küldetését.
Először otthon legyél sikeres.
Keresd Isten segítségét, és igyekezz kiérdemelni.
A becsület nem eladó.
Sose feledkezz meg mások érdekeiről.
Hallgasd meg mindkét oldalt, mielőtt ítélkezel.
Kérd ki mások tanácsát.
Mindig védd meg a távollévőket.
(…)
Használd ki a várakozás idejét.
Őrizd meg a pozitív hozzáállásodat.
Soha ne hagyjon el a humorérzéked.”
(115.o.)

Nézzünk meg egy másik lehetséges SZEMÉLYES KÜLDETÉSI NYILATKOZATOT:

Nem fontos, hogy időt töltsek a gyerekemmel.
A játszótéren, mikor gyerekemmel vagyok, nagyon fontos, hogy legyen nálam a mobiltelefonom, mert a telcsinek nagyobb szüksége van rám, mint a gyerekemnek.
Esténként nem figyelek oda a társamra, amikor szeretné elmesélni a napi eseményeit.
Én vagyok az Isten, ezért így is viselkedem.
Ítélkezek feletted! Olyan légy, amilyennek szerintem lenned kell!
Nem fontos, hogy tisztelettel bánjak az emberekkel.
Mindig nekem van igazam.
A gyerekemnek elég mondani az elvárásaimat, példát mutatni, nem fontos.
Célokat kitűzök, de nem érem el őket.
Mindenki változzon, fejlődjön, csak én ne.
A pénz fontosabb, mint az ember.
Az adott szavamat nem tartom be, magyarázkodás mindenek felett!
A hűség nem fontos.
Amilyen gyakran csak tudok, hazudok.
Menekülök minden beszélgetés elől, mert kiderülne, mennyire gyáva vagyok.
Amikor a társam beszélgetni szeretne velem, kitalálok valamit, ami fontosabb.
Nem kérek, hanem követelek.
Nem alkalmazkodom, semmi együttműködés! Hiszen a világnak az a dolga, hogy úgy forogjon, ahogy én akarom.
Ha lehet, kibeszéllek a hátad mögött.
Amikor gödörbe kerülök, az a dolgom, hogy benne is ragadjak.
Nézzem a dolgok negatív oldalát!
Kapom a szeretetet, de nem adom!
Amikor hibázok, nem tanulok belőle.
Napi hála helyett napi hálátlanság!
Érzelmi hulla vagyok és mentális nulla. Fontos, hogy ez így is maradjon.
Amit elkezdek, nem fejezem be.
Fontos, hogy mindig felemeljem a hangomat.
Mivel szőnyeg alá söpröm a fájdalmaimat, egy idő után kirobbanok, és leordítom a fejedet.
valentin-1306228_960_720.jpg

Részlet: saját SZEMÉLYES KÜLDETÉSI NYILATKOZATomból:

Pontos érkezés.
Amikor szorongok egy ember előtt, kihúzom magamat, és a szemébe nézek.
Hű vagyok önmagamhoz.
Bocsánatot kérek.
Bátran félek.
Nem az észt osztom.
A gyerekemnek nem csak azt tanítom meg, hogy a kakis popsiját hogyan törölje ki, hanem például azt is, hogy amikor hibázik, tanulhat belőle. Értékrendet tanítok neki!
Életcélom megtanítani a gyerekemnek, hogy soha ne felejtse el, mennyire értékes!
Az ördög a részletekben rejlik. Figyelek a részletekre.
Ha elveszítem emberi határaimat, semmi vagyok: ezért minden nap megküzdök azzal, hogy magabiztos-határozott emberként lépjek!
Nem megfelelni akarok az elvárásaidnak, hanem tanulni tőled.
Magam értékrendjének felelek meg!
Tisztelet, együttműködés, pozitív viszonyulás: a legfontosabb kommunikációs szempontok!
Vállalom a saját részemet, a saját felelősségemet minden helyzetben.
Amikor változtatnom kell magamon, nem magyarázkodok, hanem beleállok a feladatba.
LEARN-GROW-SHARE: tanulni-növekedni, továbbadni!
Mindig tartok konkrét célokat szem előtt a munkámban, és a kapcsolataimban.
Kíméletlen őszinteség magam felé.
Nem kritizálok, nem ítélkezek. A megoldásról beszélek, nem a problémáról.
Amikor rosszul érzem magamat érzelmileg, felhívom a barátnőmet, vagy megnézek egy motivációs történetet.

Persze nem vagyok tökéletes egyikben sem, de ezek jó célok, ami felé törekedhetek!

SZEMÉLYES KÜLDETÉSI NYILATKOZAT. 

Ez nem olyasmi, amit máról holnapra meg tudunk alkotni. (…) Hetekig, vagy akár hónapokig eltarthat, mire úgy érzed, hogy megfogalmaztad valódi küldetésedet, ami nem más, mint a legmélyebben gyökerező értéked és iránymutatásod tömör és szabatos megszövegezése. De még akkor is fontos, hogy időről időre áttekintsd, és kisebb változtatásokat végezz rajta, hiszen az évek múlásával új felismerésekre juthatsz, vagy megváltozhatnak a körülményeid. (138.o.)



he.jpg
Hajdú Éva
coach, mediátor, párkapcsolati tanácsadó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5015485754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása