Tudtad, hogy pecsétnyomó szerkezet van az agyadban? És, hogy ez mennyire csodálatos?
2020. április 26. írta: Hajdú Éva

Tudtad, hogy pecsétnyomó szerkezet van az agyadban? És, hogy ez mennyire csodálatos?

images_6.jpg

Tudtad?
Dr. Freund Tamás agykutatóval hallottam egy riportot a rádióban. Nem tudom elfelejteni ezt a riportot, óriási erővel hatott rám, amit itt elmondott

Az agyunkban van egy pecsétnyomó szerkezet. Ami ér minket naponta, azt fel kell dolgoznunk, rányomjuk a pecsétet, hogy a helyére kerüljön.
A mentálisan-érzelmileg kuszált, gyenge emberek életéből hiányzik ez a Tudatos Munka. Hogy naponta őszintén szóba állok magammal. Rendezem kicsit magamat.
Ami bejön, azt agyilag helyre teszem. Arra a polcra, ahova gondolom, ami értékrendszeremnek megfelelő!
Tehát túl sok infó ér minket, folytatta az agykutató. Erre a riporternő rákérdezett, hogy most mi van!?? Most maguknak agykutatóknak az a bajuk, hogy túl sok az infó!? Nem azt tanították eddig velünk, hogy az agyunk gyakorlatilag bármennyi infót képes befogadni????

Erre a válasz: De igen, ez igaz. Csak nem a mennyiség a fontos. Hanem a minőség. Ami ér minket, tegyük is a helyére! És még mondta ezt is: Ehhez idő kell.

Amikor használod ezeket a kérdéseket, használod a pecsétnyomódat is!
Hogy a dolgok a helyükre kerüljenek. Igen tudom. Ehhez idő kell.

 00crystal-waters_1.jpg

Mit tettem jól?
Biztos, hogy egy nap végén több napi átélést-történést tudnánk ide felsorolni. Van, amikor olyan a napunk, hogy több ilyen sztori jut eszünkbe.
Viszont lehet olyan napunk, amikor csak egyetlen-erős-meghatározó-jelentős eseményt szívesen kiemelünk. Ilyenkor írjuk fel csak azt az egyet, mert az volt a legerősebb a számunkra!
A mentális egészségünkben fontos, hogy naponta önmagunkat megerősíteni tudjuk, pozitív visszajelzéseket adhassunk magunknak. Hiába várunk kívülről megerősítést, ha magunknak nem tudjuk ezt megadni. Ilyenkor nem Istent játszunk! Ne ijedj meg. Csak épp motiválod magadat. Aki nem tudja magát motiválni, az nem alkalmas egyébként coachingra sem. Példának veszem a futást. Szeretnél elkezdeni futni. De még a ruhát sem veszed meg magadnak. A cipőt sem. Semmit nem teszel, csak beszélsz arról, hogy "de jó lenne felemelni a seggemet." Nem az az első, hogy elmenjek futni! Először csak rendezem a ruhatáramat.
Aki nem motiválható, az nem veszi meg a ruháját sem. A cipőjét sem. Senkivel nem beszél mondjuk edzéstervről. Semmit nem lép. Nem motiválható. Vagyis nem is coach-olható. Szóval tudod ÖNmagad motiválni a hétköznapokban, vagy te is teljesen leszoktál róla?

Mit tennék másként?
Egyáltalán nem biztos, hogy van ilyen. Lehet olyan napod, amikor mindennel elégedett vagy, szíved és értékrendszered szerint nem csinálnál másként semmit. És ez jól van így.
Azonban, ha mégis van, amit kijavítanál, jobban-másként élnéd meg-másként döntenél, akkor fontos ez a kérdés.„Nem az a baj, ha hibázunk, hanem, ha nem okulunk belőle.”
Mentális egészségünk része, amikor képesek vagyunk pozitívan gondolni a hibázásainkra: felismerem, kijavítom, és ettől nő az önbecsülésünk.
Nem az a dolgom, hogy benne ragadjak a gödörben, hanem hogy kimásszak belőle.

Mit tanultam ma?
Levonom a tanulságot. Enélkül a gondolkodás nélkül sem létezik mentális erő, mentális egészség.  „Amiből nem tanulok, az olyan, mintha meg sem történt volna.”
A tanulságot levonhatom magamról. A világról. Egy másik emberről. Csak őszinte-saját gondolat legyen az, amit ide írsz.
Van egy Csernus doktor idézet, ami már régen megérintett engem. Nem szó szerint idézem: Mindenkitől lehet tanulni. Van, akitől azt, hogy milyen nem akarok lenni.

 woman-1031000_340.jpg

Miért lehetek hálás a mai napon?
Mentális egészségünk-erőnk szerves része, hogy észleljem a napi örömeimet, ami hálával tölt el. Nem veszem természetesnek. A napi örömök tanítanak meg a nagy örömök befogadására. Aki a kicsit nem becsüli….
„Az örömet is tanulni kell, hiszen miután megszülettünk, állni, menni, beszélni, viselkedni is tanultunk. Örülni az élet iskolájában lehet megtanulni. Amikor világra jöttünk – örömre születtünk, és emberré válásunk akkor fejeződik be, amikor megtanuljuk azt, amit Pál köt a lelkünkre: „MINDENKOR ÖRÜLJETEK.” (Dr. Szigeti Jenő)

 africa-1854308_340.jpg

Milyen érzés van most bennem?
Mert minden mondat-történés mögött ott van egy érzés is. „Minden érzés emberi.” (Virginia Satir) Haragudni is szabad. Sőt! Hogy kiengedjük a gőzt, és egyenesbe hozzuk magunkat.
Az érzéseinket fontos kimondani, érezni, észlelni, nevet adni neki, irányítani, kijavítani, stb. Az ember érző lény. A szeretet érzés is. Nem csak döntés. 
Az érzelmi hullák, érzelmi analfabéták korában élünk. Szükségünk van arra, hogy érzelmi életünket tudatosan-őszintén éljük. Ezt csak úgy lehet, ha kimondhatjuk, amit érzünk, és van, aki ezt meg is hallgatja, meg is érti! A csaknem öt éves gyerekem még tudja-érzi, hogy fontos beszélni az érzéseiről: „Anya, most megnyugodtam. Anya, most béke van bennem. Anya, nem vagyok jól. Anya, beteg vagyok. Anya, nem kint vannak az égen a sötét felhők, hanem itt bennem.” Rögzíti az állapotát!
És mindig megerősítem őt ilyenkor, hálás vagyok, hogy mindezt megosztja velem. Számítunk egymásra!

A felnőtt ügyfeleimnek mondok egy példamondatot:

……………. érzem, amikor………………., mert…………………..

Fáradtnak érzem magamat, amikor felébredek, mert sokat forgolódtam az éjszaka.

 baby-3109433_340.jpg

Kivel oszthatom meg ezeket a gondolataimat?
Sokáig csak a fenti 5 kérdést osztottam meg ügyfeleimmel. Aztán rá kellett döbbennem, hogy ez így önmagában sokáig nem lehet hasznos. Kell, hogy megosszam valakivel!
Aki figyel rám. Mert, ha nem csak írom, hanem mondom is a napi értékelését az életemnek, akkor ugyanazt kétszer élem meg. Mélyebben. És egy másik ember egészen biztosan tud mondani olyasmit, ami több, vagy más, vagy szükséges a számomra. Egyedül, csak magamra számítva semmi értelme írni ezeket a kérdéseket.

Pároknak is ajánlom, akik tanulni akarják a visszajelzést, a másik meghallgatását, hogy kezdjék nyugodtan egymás meghallgatásával. Kezdetben nem is kell mást tenni, csak egymásnak felolvasni, meghallgatni, amit leírtunk.
„Sajátos módon az önismeretet csak „tükörrel” lehet fejleszteni,
és legjobb, ha ez a tükör egy másik ember szembogara.”
(Horváth Szilveszter)

Egy olyan ember szembogarát válasszuk ilyenkor, aki nem kritizál, inkább elfogad, épít.
Mert "aki engem mindig ki akar oktatni, az nem a barátom." 
(Dr. Szigeti Jenő, Az öröm iskolája) 

ke_pernyo_foto_2020-04-26_19_52_56_1.png

A MENTÁLIS EGÉSZSÉG ÉRTÉK.
he.jpg

 

 

A Dr. Freund Tamás interjúról: https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/2016/11/16/ami_az_agyunkra_megy

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr4115482310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása