Apa mosolyogsz rám? Anya mosolyogsz rám?
2020. június 04. írta: Hajdú Éva

Apa mosolyogsz rám? Anya mosolyogsz rám?


portrait-3113651_340.jpg

A karantén időszak alatt voltak összeveszések a férjemmel. Vicsorogtunk egymásra, mint két kutya. Foghatnám a gyermeknevelés viszontagságaira, kihívásaira is. De nem teszem!
Ebben az időszakban történtek ezek.

Egyik alkalommal apa és lánya feljönnek a lakásba. A négy és fél éves kislányom megszólal: Apa, köszönj anyának! Nem köszönök-így apa.

Tényleg nagyon egymásnak feszültünk. Fáradtság, fáradtság, fáradtság.

Egyik este a kislányunkat megfürdette a férjem. Akkor este is nagy volt a feszkó. A gyerek bejön a szobába apukájával együtt, leülnek az ágyra. Én a szoba bejáratánál nézem őket, hallgatok. A gyerek megszólal: Apa, nézz hátra!

Amikor a gyerekem nem-nem-nem-ezett, hiába kértem valami fontosra, én mérges lettem, kissé össze is vesztünk. Ekkor szokott a gyerekem megszólalni: Anya mosolyogsz rám?
Amikor apával történik ugyan ez, akkor is hallottam tőle szinte mindig: Apa, mosolyogsz rám?

Nem tudom, neked mit jelentenek ezek a kis történetek.
Nekem azt, hogy a gyerekben ennyire benne van, hogy fontos a családban kibékülni. Hogy mennyire szar ügy és embertelen egy konfliktus, a játszmák fenntartása. A játszma gyilkos fegyver!  Hogy nem jó a veszekedések állandósulása! Hogy lehetséges kibékülni.

Ő 4ésfél évesen megtalálta a lehetséges kapcsolódási pontokat!:  Apa, köszönj anyának. Anya mosolygsz rám? Apa, nézz hátra!

ÚJRAkapcsolódási pontok! Amiket felnőttként már képtelenek vagyunk meglátni! A gyerek még érzi, hogy menyire fontos ilyen feszült helyzetekben is, hogy a családi kapcsolatokban folyamatosan visszajelzéseket adjunk egymásnak! Apa mosolyogsz rám? Anya mosolyogsz rám? Igen, összevesztünk, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy tartsuk FENN a kapcsolatot. MARADJUNK KAPCSOLATBAN!  A gyerek még tudja ezt. Hogy így emberi! Szeretném nem kinevelni belőle ezt a belső látást!

Visszajlezés! Feedback!

A „feedback” visszajelzés fogalmát Kurt Lewin –a laboratóriumi oktatás megalapítója- vette kölcsön az űrhajó – szerkesztésből. Az űrbe küldött rakéta egy szerkezetet tartalmaz, amely jeleket küld vissza a Földre. Ezeket a jeleket –visszajelzéseket- az egyén az irány korrigálására használhatja.

Visszajelzés számomra például egy KÖSZÖNÖM, egy BOCSÁNAT.
Amikor jelzi vissza a másik, hogy jó a leves, köszönöm. Hogy ja, most bunkó voltam veled, bocsánat! Ezeket a szavakat sok kapcsolatban egyáltalán nem is használják! Bravó!
Egy ismerősöm mesélte még jó pár éve, hogy hazamegy, és a házastársa nem is köszön neki. Ennyi. Micsoda mély emberi figyelem és szeretet! Brávó!

Visszajelzés egy pozitív megnyilvánulás is. Egy dicséret. Bátorítás. Mosoly. Elismerés. Lelkesítés. Bátorítás. Humor. Figyelmesség. Nem működő, haldokló kapcsolatokban Teljesen hiányzik az ilyesmi apró-napi egymásra figyelés, jelzés!

Visszajelzés számomra az ÉLŐ Lájk. Persze nyomogathatod a qurva gombokat, és gondolhatod, hogy az emberi kapcsolat. Meg várhatod az e-visszajelzéseket. Csak ne gondold, hogy az emberi kapcsolat! Sokan sztem mintha azt hinnék, hogy egy gép nyomogatása a másikkal élő kapcsolatot jelent. Pedig ez csak egy qurva gomb! Az emberi kapcsolatban érzed a szagomat! Érzed a kisugárzásomat! Hullámzás van közöttünk! Belenézünk egymás szemébe, ami maga egy misztérium. Elkezdünk együtt táncolni!

Még két életem legszebb élő lájkját elmesélem.
Sok éve reggel bicajjal megyek piacra. Előtte elbúcsúztam a férjemtől, mert mire hazaérek, ő már úgy sem lesz  itthon. Érek haza, kis bekötőút, ő jön felém kocsival. Gondoltam, integetek neki. Nem. Ő megáll, kiszáll a kocsiból, odalép hozzám, megölel. Ad egy puszit. Majd elbúcsúzunk egymástól.
Mehetett volna tovább az autóval, hiszen már elbúcsúztunk aznapra! Nem! Ő adott. Visszajelzést! Soha nem tudom elfelejteni, amit akkor adott nekem. A szeretete betöltötte a szívemet.

Másik, amikor kisgyerek hívja apukáját, hogy megölelje. Bújnak már össze. Én meg félreállok, gyönyörködök bennük. A kislányom rám néz, és megszólal: Anya gyere! Kis kezével integet felém, hív! Én is mehetek. Bújni. Ölelésre. A kisgyerek szorosan magához ölel minket. És szorít. Aztán nézünk egymásra. Hárman. Mosolygunk. És ezt sosem feledjük.

Visszajelzés. Kapcsolódás. ÚJRAkapcsolódás.

Nem abba halsz bele, ha ezt megtanulod, hanem abba hal bele a kapcsolatod, ha ezt nem teszed bele!
he.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8515739544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása