NEM CSAK egy történet
2020. augusztus 16. írta: Hajdú Éva

NEM CSAK egy történet

action-2277292_340.jpg 
Egyszer volt, hol nem volt. Egyszer egy házaspárral dolgoztam együtt. A közös projekt több mint egy évvel ezelőtt történt. Lezártuk. Végeztünk a folyamattal. Elbúcsúztunk egymástól. Kábé 10 hónap múlva a pár egyik fele írt nekem egy rövid beszámolót, hol tartanak, hogy vannak. Nem elvárás ez, azonban nekem ajándék, rengeteget tudok tanulni ebből. Óriási öröm ez nekem, hogy valamit tudhatok abból, mennyit ért a közös munkánk. Hogyan is vizsgázik az életben mindaz, amin güriztünk. A beszámoló őszinte volt számomra, nehézségekkel teli és pozitív. Egyetlen mondata maradt meg bennem:

"Az elmúlt 10 hónap volt életem legnehezebb és legtanulságosabb időszaka." 


Belém égett ez a gondolat. Nem véletlenül! Mert tapasztalom, hogy párok, sokan gondolják azt, hogy eljönnek, kibeszélünk dolgokat, visszajelzéseket kapnak, talán szabályokat, célokat is felállítanak maguknak, közben persze kőkeményen nyomatjuk az elvárásokat a másikkal szemben. És minden jó lesz. NEM! 
Az ügyfelem mondatát kezdtem el használni, figyelmeztetni a fejlődésben NEM gondolkodó embereket, hogy NEM! Nem lesz változás az életedben, a kapcsolatodban, ha nem kezdesz el változni, építkezni, célokat kijelölni és küzdeni a célokért, naponta, lépésenként! Marha nagy meló ez. És ez az, amit sokan NEM vállalnak. Igen. "Az elmúlt 10 hónap volt életem legnehezebb és legtanulságosabb időszaka." Az én házasságomnak felépítése a romokból egy évig tartott. Amikor nagyon leépül a kapcsolat, akkor mindig mondom, hogy KÜLÖN FEJLŐDJ. MAGADON DOLGOZZ, MÉG NE EGYÜTT DOLGOZZATOK a szükséges változásokon!!!
Az alapozás időszaka, a felocsudás, az alázatos-kitartó munka az én házasságomban egy évig tartott (!), a másik sztoriban az első 10 hónap volt nagyon kemény!
És sem tudok könnyű utat ajánlani, mert nincs.
DE! Mindig megígérem ügyfeleimnek, ha dolgoznak a célokon-lépéseken akkor gyümölcsöt fognak teremni, és több sikert érnek el, mint remélni merik. Ahogy egy sportoló mondta:
"ÉN HISZEK A CSODÁKBAN, DE A CSODÁÉRT TENNI KELL."


Fontos a VISSZAJELZÉS!  Vissza is jeleztem régi ügyfelemnek, hogy "szia, használom a mondatodat, megosztom másokkal is, mert belém égett!" Ezt leírtam neki egy üzenetben.
Erre kaptam tőle a következő választ. Biztonsági öveket ajánlom tisztelettel BEKAPCSOLNI:

Szia Éva. Örülök, hogy érdemesnek találsz minket arra, hogy másoknak esetleg példaként említs. Igen, borzasztó nehéz évünk volt, ami mindkettőnkből a határozott pozitív fejlődést hozta ki. A titka talán a mély kötődés egymáshoz, vagy az , hogy jó alapokra épült a kapcsolatunk. Mégis úgy gondolom, hogy igazán most beszélünk egy nyelvet, és minden rossz, amit eddig nem sikerült kijavítani a kapcsolatunkban, szinte megértettük, és aszerint cselekszünk, a másikra maximálisan odafigyelve. A kapcsolatunk kibírta - nehéz volt- de ehhez kva nagy kitartás és türelem kell, főleg annak, aki hibázott- ha lehet így fogalmazni. Ha jöttek a fejembe a démonok, vezérhangyák és zuhantam, akkor kell a másik, hogy időbe kihúzzon a gödörből, és újra és újra felépítse a bizalmat és a hitet. Mindez nem sikerül ha nincs alap, illetve az egót nem rakja le mind a kettő. Na és a kötődés, ami nélkül el sem kell kezdeni, mert igen kva melo de igazából inkább harc, önmagamért, a másikért, néha magam ellen . Sajnos egy baráti pár most megy szét, és mi ezt végignézzük. Nem gondolta volna senki, de úgy tűnik, rég csak kirakat volt, amit láttunk. Nagyon rossz érzés, és hála, hogy mi nem így jártunk. Örülünk egymásnak, mindent meg tudunk beszélni, és rengeteg időt töltünk ketten. Csak remélem, hogy a gyerekeink nem sérülnek ezzel. De kellett az 1 év, így mindig együtt, ketten. Minden hasonló cipőben járó párnak kitartást kívánok és azt, hogy fogják fel egy 2. lehetőségnek, egy új élet kezdetének. Ha kitartanak, az élet megjutalmazza őket, csak higgyenek magukban és a másikban. Na,jó hosszúra nyúlt. Örülök, hogy írhattam. Puszi és ölelést neked , és minden vívódó párnak, akikkel dolgozol!!

Amikor azt írja, hogy "aki hibázott", ekkor a megcsalásra gondol. Azért említem ezt meg, mert a legtöbb kapcsolat, amiben dolgozhatok, ott megtörtént a megcsalás. Tehát ezzel együtt fejlődtek, másztak ki a szarból. 

Arra emlékszem még, hogy minden egyes megbeszélésünk nagyon feszült volt. Utána vakartam mindig a fejemet, hogy most "mi van??" Mert ezerrel dolgoztak az ügyön, de a feszkó ment ezerrel. Azért is érhették el saját eredményüket, mert amikor elértünk valahonnan valahova, hazamentek és dolgoztak a projekten, saját maguk által felállított célokon. Sokszor elvérezve!
Aztán kábé egy-két hónap is eltelt. Megakadtak! Visszajöttek. Ezek az emberek tényleg nem csak dumáltak, hanem cselekedtek. Kikaparták a gesztenyét, szembenéztek azzal, ami van. Sokáig egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy egyben marad-e a család. Ez a kérdés sokat lebegett a levegőben. Tehát ilyen adalékok mellett érték el önmaguk felülmúlását. 

A vastaggal kiemelt szavak kulcsszavak, ezekkel mindig dolgozunk a párkapcsolati fejlesztő munkában.

A levélíró itt saját hitvallásomat fogalmazza meg:

"Minden hasonló cipőben járó párnak kitartást kívánok és azt, hogy fogják fel egy 2. lehetőségnek, egy új élet kezdetének. Ha kitartanak, az élet megjutalmazza őket, csak higgyenek magukban és a másikban."

"GONDOLKODJ FEJLŐDÉBEN!"
GONDOLKODJ EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN!"

Idézetekkel búcsúzom, melyek kifejezik az értékeket, amikkel dolgozunk a párkapcsolati fejlesztéseken! Ezek az értékek akkor is értékek, ha a mai társadalom szerintem mindezt NEM tartja fontosnak!
Mégis az emberi kapcsolataink alapját képezik!
És gondoljatok bele!
Minden egyes emberi probléma a kapcsolat megjavításával, a kapcsolat építésével oldhdató meg.
Bármilyen családi-munkahelyi konfliktus van, a megoldás a KAPCSOLAT JAVÍTÁSÁBAN rejlik!
Nem az a baj például, hogy a gyerekek gépeznek, hanem az, hogy a háttérben milyen a kapcsolat a szülőkkel. MINDEN EMBERI KONFLIKTUS HÁTTERÉBEN A KAPCSOLAT MEGROMLÁSA ÁLL.
HA JAVÍTOM A KAPCSOLATOT, MINDEN PROBLÉMÁT MEG TUDUNK BESZÉLNI, A MEGOLDÁSOK MEGSZÜLETNEK! Ez még akkor is így van, ha nem tiszteljük az emberi KAPCSOLAT ÉRTÉKEIT!


"Nem a győzelem a fontos, hanem a nyereség."
(Dr. Stephen Covey)

"Sose teremtsünk ellenséget. ahol ellenség van, érjük el, hogy az illetőből szövetséges váljék. Ahol ellenség van, érjük el, ogy az illetőből szövetséges váljék. Ez a tranzakcióanalízis egyik alapelve, amelyet Eric Berne az "Én oké vagyok, és te is oké vagy" kifejezéssel fogalmazott meg. Ez a gondolat alapigazság, egyszersmid a KÖLCSÖNÖS TISZTELET, A POZITÍV VISZONYULÁS ÉS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS KOMMUNIKÁCIÓJÁNAK  nélkülözhetetlen eszköze."
(George Kohlrieser)

"A rövidlátó szem is szem, a síró is. 
Mindkettő jobb a vakságnál.
A béna láb is láb. 
Aki lassan jár, az is megérkezik." 
(Dr. Szigeti Jenő)

Párkapcsolati megbeszélésen néha őszintén emberek elmondják nekem,
hogy "erre nincs megoldás".
Nincs?  he.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr1216165144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása