hajlandó?
2020. szeptember 21. írta: Hajdú Éva

hajlandó?

puzzle-1721592_340.jpg

Sokszor halljuk, hogy romlanak az emberi kapcsolatok.
A család halott -írja Popper Péter Tanár Úr a Ne menj a romok közé című könyvében. 
Nem nézünk egymás szemébe. Ilyesmiket folyton hallok.
Emberi kapcsolatok.
Egy kapcsolatban legfontosabb a Kapcsolat. 
Hiszek ebben.
A meló ebben az, hogy egy kapcsolatot (itt főleg a családi kapcsolataimra gondolok) elkezdek, építem felfelé, aztán folytatom, aztán meg nem hagyom abba.
De. Abbahagyjuk. Vagy el sem kezdjük.
Megoldás van. Tanulható.
Az a bajom, hogy felejthető: felnőttként is mennyire fontos tanulásban maradni! 
Változásban maradni. Fejlődésben maradni. 
Ha ma a halálos ágyamon megkérdeznék, mi volt eddigi életem legnagyobb tanulsága, akkor ma azt válaszolnám, hogy az élet, amikor beletolja az arcomba, hogy ebben-abban jobb ember is lehetnék, lehetek is, és ezért valami apróságban érdemes változtatni magamon céltudatosan, akkor tegyem meg. Mert ez az élet. Ha ez nem fontos, egész életemet gödörben fogom leélni, és sokak élete nem arról szól, hogy jobb legyen, hanem, hogy ezt a gödröt elviselhetővé tegye. Ez élet? 

 

Az irokéz indiánok közigazgatásában komoly szereppel bír a beszélő bot. Nem! Nem ezzel a bottal verik szét a szemben álló fél fejét. Sokkal inkább arra szolgál, hogy a nézetkülönbségeket közös nevezőre hozzák és kölcsönösen elfogadható megoldásra jussanak. A cél itt a NYERTES-NYERTES megegyezés tető alá hozása, ahol "nem a győzelem a fontos, hanem a nyereség." (S. Covey)

Stephen Covey A 8. szokás (2004) című könyvében így ismerteti az eljárást: „Amikor az emberek összegyűlnek egy megbeszélésre, ott van a beszélő bot is. Amíg nálad van a beszélő bot, egyedül csak te beszélhetsz, egészen addig, amíg meg nem nyugszol, hogy megértették, amit mondani akartál. Mindaddig mások nem mondhatják el a saját álláspontjukat, nem nyilváníthatják ki az érveiket, az egyetértésüket vagy egyet nem értésüket. Egyedül csak azt tehetik, hogy igyekeznek megérteni téged, aztán majd kifejezhetik, hogy megértettek. Esetleg el kell majd ismételniük, hogy mit mondtál, bizonyítva, hogy megértették (…) Mihelyt érzed, hogy megértettek, köteles vagy átadni a beszélő botot a következő embernek, és most már te igyekszel megérteni, amiket ő mond (…) Amikor már mindenki azt érezheti, hogy megértették őt, bámulatos dolog történik. Eltűnik minden negatív energia, elpárolog minden civakodás, kölcsönös tisztelet uralkodik, és az emberek mind kreatívvá válnak. Új ötletek születnek. Harmadik megoldások merülnek fel.”

Párkapcsolati megbeszéléseken használjuk is, kipróbáljuk a beszélő botot. 

Covey rendszeresen alkalmazta ezt a módszert olyan csoportokban, ahol őt kérik fel szervezetek közötti konfliktushelyzetek moderátori feladatára. A folyamat két lépésből áll, amit a két oldalnak vállalnia kell:




1. „Hajlandó lennél olyan megoldás keresésére, amely jobb lehet bármelyikünk korábbi javaslatánál?”

2. Elfogadod-e ezt az alapszabályt: „Addig nem hozom elő a saját véleményemet, amíg nem fogalmaztam meg a tiéd lényegét, és viszont.”

Hajlandó lennék?
Hajlandó lennél?
Kapcsolatban legfontosabb a Kapcsolat.
he.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr2616208650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása