Ami változik. És ami nem!
2021. augusztus 30. írta: Hajdú Éva

Ami változik. És ami nem!

glass-975494_340.jpg

CSAK AZ ÁLLJA KI A PRÓBÁT,
AKI RÁÁLL,
HOGY KIÁLLJA A PRÓBÁT.


Carol Dweck, a nagyhírű professzor és csapata megfigyelték, miért van az, hogy egyes gyerekek, amikor nehéz feladatot kapnak, nem ijednek meg, nem félnek a kudarctól, hanem egyenesen belevetik magukat a feladatba. Nem félnek a kudarctól. Pedig nehéz feladatot kaptak. Megoldható, koruknak megfelelő, mégis kétséges, hogy sikerülhet-e a megoldaniuk a feladatot.
Ezek a gyerekek:

 

"A balsiker miatt nem éreztek csalódást, sőt a történteket nem is tekintették kudarcnak.
Úgy gondolták, tanultak általa."

Voltak gyerekek, akik viszont kétségbeesetten álltak neki, azt hajtogatták, hogy nem is tudják megoldani, nem is foglalkoztak különösebben a nehéz feladattal. Az előbbi gyerekek a Fejlődő Szemléletmódot követtek. Az utóbbiak a Rögzült Szemléletmódot követték. Carol Dweck-ék így fogalmazták meg azt a gondolkodásmódot, ami jellemez mindannyiunkat. 

Eddig azt gondoltuk, ha az ember kudarcot vall, akkor nem okos. Okos az, aki elkerüli a kudarcot. A megküzdés, a hibázás, a kitartás egyszerűen nem fér bele ebbe a képbe! 

Ezek a kutatások azt is bizonyítják, hogy:
az ember NEM TUD változtatni a genetikai állományán, nem tud változtatni a temperamentumán, és nem tud változtatni az adottságán. Vagyis amit kaptam, azzal boldoguljak, nem tehetek semmit. Nem fejlődhetek ezen túlmenően. Bebizonyítják, hogy ez tévedés. Az életünk alapja, amin nem tudunk változtatni: a genetikai állományon, a temperamentumon, és az adottságunkon. De. Vegyünk egy példát. Van pld. adottságom énekelni. Akár operaénekes is válhatna belőle. De ha nem gyakorolok, akkor soha sehol fel sem fogok lépni, akár ez is megtörténhet. Vagyis amin nem tudok változtatni, az nem az életünk. Mit építek ezekre? Ezen múlik az életünk. Három dolgot építhetünk rá: TANULÁS, GYAKORLÁS, ERŐFESZÍTÉS! Ha tanulok, erőfeszítéseket tehetek, eljuthatok a színpadra, és ki tudja még hová! De ha nem fejlesztem az adottságomat, el fogom veszíteni! 


"A fejlődő szemléletmód alapja az a meggyőződés, hogy az ember alapvető tulajdonságai kellő erőfeszítéssel, megfelelő stratégiákkal és mások segítségével egytől egyig fejleszthetőek."

Ezt úgy szoktam mondani magamnak, hogy még sok tanulnivalóm van. Főleg a kapcsolataimban és a munkámban. A tanulás meg sok erőfeszítéssel és gyakorlással jár. Majd a koporsóban hátradőlök. Addig nem! 

"Nem az győz, aki jobban tud, hanem az, aki jobban küzd." 
"A végén nem azok a legokosabbak, akik a legokosabbnak indultak." 

"Sokkal nagyobb mértékben vagyunk képesek egész életünkben fejleszteni elménket és tanulni, mint ahogy korábban sejtettük. Különbözőek vagyunk, de gyakorlás, igyekezet révén mindannyian képesek vagyunk fejlődni."

ant-1541524_960_720.jpg


Elliot Aronson így vall erről:
Tizenéves korunkban egy középiskolai baseballmérkőzést néztünk a
lelátóról. Az ütőjátékos zsinórban háromszor a labda mellé suhintott. A
pályáról távozóban megvetően méregette a baseballütőjét, mintha azt
vádolná a kudarcért. Jason odakiáltott neki: Nem az ütő a hibás, seggfej!
A bátyám beszólása a felelősségvállalásról is szólt. Eszembe jutott róla,
hogy amikor pókerezni tanított, egy alkalommal jól kioktatott. Három
körben is borzasztó lapokat kaptam, és a negyedik leosztásnál
siránkozni kezdtem, hogy már megint micsoda pocsék lapok jöttek!
Jason szigorú pillantást vetett rám, majd megszólalt:
- Soha, de soha ne panaszkodj, milyen lapokat osztottak le neked!
Számolj az átlaggal: vannak jó leosztások, közepes leosztások és
pocsék leosztások, de hosszú távon kiegyenlítődnek. Egy idióta is
képes nyerni, ha kézbe kapja a pókert. A pókerben az a pláne, hogy a leosztott lapokat kell a lehető legjobban megjátszanod. Vacak lapokkal is nyerhetsz, ha okosan játszol.”
(Elliot Aronson: Életem és a szociálpszichológia)

Tudjuk, hogy az ember tud változtatni a gondolkodásán, a jellemén , és a hiedelmein. 
Gondolkodásmód változtatás, példa:
Egyik tanárom mesélte, hogy írt egy dolgozatot az egyetemen. 5 év múlva elővette, elolvasta. Csodálkozott, hogy ezt ő írta, mert sok gondolattal már nem értett egyet. Mert változik a gondolkodásunk!
Mindig cikinek tartottam, amikor egy házaspár anyunak-apunak hívják egymást, mintha egymás szülei lennének. Lenéztem ezt a gondolkodásmódot!! Ma én is ezt csinálom! Otthon férjemmel egymást apunak-anyunak szólítjuk! Amióta van gyerekünk. Mert változik az ember gondolkodása. 

A Jellemünk is változik!
Van, aki hűtlen feleségből hűséges lett.
Vagyok én, aki eléggé türelmetlen vagyok, de a gyerekem nevelése bebizonyította, hogy gyereket nevelni nem lehet türelmetlenül!
Beleálltam a feladatba, és addig gyűrtem, míg egyre jobban elkezdett menni, hogy felhevült reakcióim helyett nyugodt hangnemben tudjak törődni gyermekemmel. Ehhez min. két év önmagammal küzdésre volt szükségem, míg valami alapbeállásom beállt. Ma sem véletlenül maradok nyugodt-türelmes gyerekemmel, hanem mert én ilyen akarok lenni! Lehet változni! Mert a jellemtulajdonságainkon tud az ember változtatni, ha akar. 
A tudományos kutatások szerint az ember változhat, ha akar! 

Carol Dweck-ék elkezdtek fejleszteni nagyon szegény indiángyerekeket, akik még a ceruzát sem tudták rendesen megfogni! Két év alatt ezek a gyerekek, akikről mindenki lemond, és butának hiszi őket, na, ezek a gyerekek 2 év alatt nem utolérték, hanem FELÜLMÚLTÁK a menő, mindennel felszerelt, jómódú Microsoft - gyerekeket. Még egyszer! Nem utolérték őket! Felülmúlták őket! 

Hogyan? Módszerük neve: NOT YET! Még nem!
Carol Dweck-ék Így nevezik: A MÉG NEM EREJE!
Nem azt írták a gyerekek teljesítményére, hogy megbuktál! Hogy elégtelen, semmire nem elég! Nem azt, hogy esélyed sincs hülye gyerek! Hanem azt, hogy még nem! Nem azt mondták nekik, hogy NEM SIKERÜLT, hanem azt, hogy MÉG NEM!
A "nem sikerült", vagy a "megbuktál" NEM tartalmazza a Fejlődő Szemléletmódot. Nincs mögötte pozitív, motiváló jelentés. A "még nem" pozitív jelentésű üzenet! Oké! Megbuktál! Nézzük, hogy léphetsz előre egy lépést! Magadhoz képest! Tedd meg azt a piciny lépést, előre, amire képes vagy. Nem más! Te!
A butának hitt gyerekek teljesítménye így felülmúlta a legjobb osztályok eredményét is!

"Nem az győz, aki jobban tud, hanem az, aki jobban küzd." 
"A végén nem azok a legokosabbak, akik a legokosabbnak indultak." 

Részletek C. Dweck Szemléletmód című könyvéből.
Tolsztoj és Darwin teljesen átlagos gyereknek számítottak. Átlagosnak tartották őket. A 20. század kiemelkedő művésze Cindy Sherman fotóművész első fotókurzusa végén megbukott. 

"A Fejlődő Szemléletmód azt jelenti, hogy a nehézségek ellenére is, sőt nehéz helyzetben még inkább eltökélten igyekszünk növekedni és fejlődni. Ezzel a szemléletmóddal akár a legnehezebb időszakban is gyarapodhatunk." 

Miért van az, hogy egyik ügyfelem visszajön két hét után egy nehéz párkapcsolati ügyben, és azt mondja, hogy "megtartottam, amit megbeszéltünk." Nehéz útról számol be, és számos eredményről. Miért vannak ezek az eredményei? A fejlődő szemléletmód miatt-által!
Miért van az, hogy más ügyfelek néha még visszatérnek megbeszélésre, de mintha saját farkukat kergetnék. Tapodtat sem jutottak előrébb, és ettől tapodtat sem érzik jobban magukat. Miért van ez? A rögzült szemléletmód miatt, amikor az ember rögzül állapotában, fejődést nem képes (még) felmutatni. 

"Nem hagytam, hogy a kudarcaim visszarettentsenek. Ha vereség ért, rögtön azt a kérdést tettem fel magamnak, hogy most hogyan tovább. Nem pedig azt, miért éppen én." (Julia Cameron, A művész útja)
Hogyan tovább? - Fejlődő Szemléletmód
Miért éppen én? - Rögzült Szemléletmód

A férjemmel örökbefogadtunk egy gyereket. Kicsivel több, mint két éve van velünk. Hat éves. Két év alatt háromszor minősítették szakemberek. Le. Hazamentünk. Gyakoroltuk. És megoldotta. Nem értelmi fogyatékos, csak nem gyakoroltuk a feladatokat. Ezekre a leminősítő szakemberekre gondoltam akkor is, amikor gyakoroltuk, hogy a szőnyeg első betűje SZ, és a tenger első betűje T, és a gyerekem nagy örömmel rohant apához, és mondta, amit tanult!
A gyerekemet úgy nevelem, ez a vezérelv, hogy tanulunk, gyakorolunk, erőfeszítéseket teszünk, lépésről lépésre. És amikor valamiben kudarc éri, nem fogom LEminősíteni, hanem a "Még Nem" erejével tanulunk-gyakorlunk a következő lépés sikeréért. 

Egyik este a gyerekem, és apukája beszélgetnek. 
Gyerek megkérdezni, apa mi az a siker?
Apa válasza röviden idézem: A siker a legjobb dolog az életben!
Saját sikerem. Saját eredményeim.
Nem működő családból jövök, 20 év a szorongás rabságában, kihagyott lehetőségek, sok soha el nem kezdett utak, depresszió. Hasonlóan induló emberi történeteket ismerek, akik a pszichiátrián kötöttek ki. Én nem jártam ott betegként. De én is kiköthettem volna ott. Túl sok veszteséggel a hátam mögött, mégis én támogathatok másokat, oszthatom meg erőmet-reményemet hitemet másokkal. Hogy sikeresek legyenek. Önmagukhoz képest. Az utam hosszú volt. Mindent Istennek és a Fejlődő Szemléletmódnak köszönhetek! Ez a MÉG NEM EREJE!

Azért a szerző nem felejti el elmondani nekünk azt sem, hogy ahhoz, hogy a Fejlődő Üzemmódban éljük az életünket, az ÖNMAGUNKKAL KAPCSOLATOS SZEMLÉLETÜNK A MEGHATÁROZÓ! 
Kedves olvasó! Van hite önmagában?

board-1273117_960_720.jpg

A kudarc csalódás vagy tanulási lehetőség. 
A hat éves gyerekemnek meséli apukája, hogy emlékszel, múltkor a bicikliddel kihajtottál az autó elé? Beszélgettünk. Nem kritika volt. A gyerekem sértődötten hívja fel apukája figyelmét, hogy ne mondjon rosszat róla, ne mondja el anyának a hibáját. Elmagyaráztuk neki, ahogy tudtuk, hogy a kudarc tanulási lehetőség. Ne érezze problémának, hogy hibázott. Sok felnőtt megmarad kudarckezelésben ezen a szinten. Csalódik, rögzíti magát a gödörben. Nem tanul belőle. Nem tesz erőfeszítést. Nem gyakorolja a jobbik megoldást! Nem fejlődik!

Ezt akartam elmesélni: a siker a legjobb dolog az életben!
Sok sikert hozzá!
he.jpg
Hajdú Éva
párkapcsolati coach
life coach
családi mediátor

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr3216662606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása