Nekemvanigazam
2022. március 27. írta: Hajdú Éva

Nekemvanigazam

heart-3085515_960_720.jpg
Az élet törvényei?
Nem a legyőzés? A leuralás?
Nem az Együttműködés Teljes Mellőzése?
Nem?
Az egyik leghíresebb gondolkodó szavait idézem:
Az élet törvényei: 
együttműködés,
szolgálat,
önfegyelem,
feddhetetlenség.
 
Dr. S. Covey A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című könyvében így ír a Feltétel Nélküli Szeretetről:

"Ha igazán feltételek és irányítási vágy nélkül szeretünk valakit, azzal állandóságot, biztonságérzetet nyújtunk neki, megerősítjük azonosságtudatát, növeljük biztonságérzetét, javítjuk önértékelését. Természetes fejlődésre ösztönözzük. Megkönnyítjük számára az élet törvényeinek -együttműködés, szolgálat, önfegyelem, feddhetetlenség- követését, és azt, hogy felfedezze és kiteljesítse önmaga legjobb és legmagasabb rendű énjét." Megadjuk neki azt a szabadságot, hogy belső erkölcsi parancsait kövesse, ahelyett, hogy a körülményeire és a korlátaira reagálna. Ez nem jelenti azt, hogy engedékenynek vagy puhánynak kellene lennünk. Adjunk tanácsokat, kérjünk, követeljünk, húzzuk meg a határokat, állapítsuk meg a következményeket. De ettől függetlenül is szeretnünk kell. (...)

Régebben volt egy barátom, aki egy igen előkelő iskola dékánja volt. Éveken át tervezgetett és takarékoskodott, hogy biztosíthassa fia számára a felvételt az intézménybe. De amikor eljött a beiratkozás ideje, a fiú hallani sem akart arról, hogy oda járjon. 
Az apja nagyon a szívére vette a dolgot. Aki ebben az iskolában végez, annak nem kell aggódnia a karrierje miatt, mondta. Ráadásul családi hagyomány, hogy oda járnak, már a család három nemzedékét oktatták ott a fiú előtt. Megpróbálta mindenáron rábeszélni a fiát, hogy változtassa meg elhatározását, kérte, könyörgött neki, érvelt körömszakadtáig. Ugyanakkor megpróbálta meghallgatni az ő véleményét is, meg akarta érteni, mi rejlik az elhatározása mögött, de mindvégig abban reménykedett, hogy a fiú meggondolja magát. (...)

A fiú úgy érezte, hogy az apja számára bizonyos értelemben fontosabb, hogy ő ebbe az iskolába járjon, mint ő maga, mint az ő személyisége, és fenyegetésként fogadta ezt az üzenetet. Válaszként egyre kérlelhetetlenebbül küzdött azért a jogáért, hogy megőrizhesse saját személyiségét, és hogy érthetővé tegye a döntését, miért nem akar az apja iskolájába járni. 
Az apa tudta, hogy a fiú talán másként dönt, mint ahogy ő szeretné, mégis a feleségével együtt úgy határoztak, hogy feltétel nélkül szeretni fogják őt, a választásától függetlenül. (...)

Az apa és az anya nagyon nehéz folyamaton ment keresztül, mire újra tudták írni a forgatókönyvüket.
Azért dolgoztak, hogy igazán megértsék, milyen a feltétel nélküli szeretet. Elmondták a fiúknak, hogy mit tesznek és miért, és hogy eljutottak arra a pontra, amikor a döntése már nem tud változatni azon a teljes és feltétel nélküli szereteten, amit iránt éreznek. Nem azért tették ezt, hogy a szeretetükkel befolyásolják őt. (...)

Két héttel később a fiú ismét kijelentette, hogy nem megy abba az iskolába. (...) Minden rendben volt, a dolgok mentek tovább a maguk útján. 
Nem sokkal később érdekes dolog történt. A fiú megérezte, hogy nem kell már megvédenie az álláspontját. Alapos önvizsgálatot tartott, és rájött, hogy nagyon is jól érezné magát abban az iskolában. Beadta a jelentkezési lapot, majd utólag az apjával is közölte, miként határozott. Apja most is feltétel nélküli szeretettel fogadta el a fia döntését. Boldog volt, de nem érzett túláradó örömöt, mert megtanulta a feltétel nélküli szeretet valódi jelentését. " (211-212. o.)

Milyen könnyű társként megragadni a "nekemvanigazam" szintjén. Az elvárások szintjén.
Milyen könnyű szülőként megragadni az irányítás-uralkodás szintjén.  
Megoldás?
Feltétel nélküli szeretet?

Carl Rogers így mondja: feltétel nélküli pozitív viszonyulás.
Valami ilyesmi a feltétel nélküli szeretet?
Pozitív viszonyulás?
És:
"Ha igazán feltételek és irányítási vágy nélkül szeretünk valakit, azzal állandóságot, biztonságérzetet nyújtunk neki, megerősítjük azonosságtudatát, növeljük biztonságérzetét, javítjuk önértékelését. Természetes fejlődésre ösztönözzük. Megkönnyítjük számára az élet törvényeinek -együttműködés, szolgálat, önfegyelem, feddhetetlenség- követését, és azt, hogy felfedezze és kiteljesítse önmaga legjobb és legmagasabb rendű énjét."

Ha valamit érdemes adni a gyerekemnek, a társamnak, az ez?
Feltétel nélkül?
Szeretni?

baby-3109433_340.jpgIrritál a kettő együtt, hogy szeretet is, de még feltétel nélküli is. Azok közé tartozok, akik felnőttként kezdték el ezt tanulni, a semmiből. Valahogy. Túl nagy falat. Mégis érzem-tudom, hogy a nem műanyag, az igazi szeretet mindig feltétel nélküli. Még mindig túl nagy falat. Nekem.

Tudom azt is, hogy most ez a téma jön. Megírom. Sietek. Mert nem felesleges időből csinálom, de csinálom, mert csinálnom fontos. Kész. Kiteszem a világhálóra. És élem tovább az életemet. Vasárnap reggel van. Mosás. Zokniáztatás, aztán súrolás. Főzés: első, második. Óraátállítás. Sietés, mert drága barátokkal sétálunk, végre 22 fok van, több mint 20, megyünk, hogy gyerek játszhasson kispajtással, de sietni, hogy odaérjünk, gyerek előtte ebédeljen is. De gyerek még nem öltözött fel. Reggeli után vagyunk. Gyerek még mindig nem akar felöltözni. Én benne a sietés szeretetlen ritmusában. Gyerek nem öltözik fel. Nem is akar. Befékez. Még mindig befékez. Összeveszek vele. Mert magával rántott a sietés szeretetlen, szertelen ritmusa. Apa bejön, látja, összekaptunk, és ő ezt nem szereti. Felméri a helyzetet, és mondja: „Anya! Először adni, aztán kérni. Adtál te ma szeretetet ennek a gyereknek? Azért nem öltözik, mert nem szeretgetted meg eléggé. Ha szereted, akkor csinál ő mindent!”
És tudtam, hogy apának igaza van. Tudtam, hogy nem szeretgettem meg eléggé, mert főzés, határidő, sétára odaérni, ebéd elkészüljön, és fenébe, a gyerek nem akar felöltözni!
Apa minden szava hasított, vágott befelé. Én meg most tettem ki a blogra a feltétel nélküli szeretetről! És én vagyok, aki nem szeret! Megcsúsztam. Hibáztam. Könnyeztem. Még mielőtt megszólalni tudtam volna, a gyerekem simul hozzám, jön, felöltözve, és mondja: Anya, kibékültünk, ugye?
Neki most ez is jobban, gyorsabban megy. Simulok a gyerekemhez, kérem azt a bizonyos Bocsánatot! A fejemben kattog, Úr Istenem! Feltétel nélküli szeretet. Most írtam erről! És itt állok. Nem mentem át a vizsgán!
Mégis tudom, hogy minden jól van, ahogy van.
Mert tanulhatok. Úton vagyok.
Lehetőség. Élek vele?
Vagy felejtek?
Megint?
he.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jokepubeszelgetesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6017790548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása